Прочитај ми чланак

Павић и др Антонијевић: Избор Ане Брнабић на челу парламента је катастрофа! ВИДЕО

0

Поштовани председавајући, поштовани народни посланици, ја ћу се држати теме, а тема је избор председника Народне скупштине Републике Србије и држаћу се теме те функције и шта она значи. Она је између осталог и симболична функција.

Ана Брнабић је била премијер од 2017. године до данас и она је само, док је била премијер, је наставила политику која је разлог због којег смо се многи од нас ангажовали политички, ево сада први пут конкретно, а то је на првом месту урушавање државне позиције на Косову и Метохији, нашем најважнијем питању.

Од 5. октобра, а поготово од 2008. године, а убрзаним темпом од 2012. године, Република Србија се повлачи са најважнијег дела своје територије и то је настављено убрзано док је Ана Брнабић била председник Владе.

Једностраним уступцима, ко даје једностране уступке? Зар је то начин да се води дипломатија? Ја сам сигуран да се то не ради кад се преговара, ни о местима у Влади, ни у местима управним одборима, тада се не дају једнострани уступци, а дају се око најважнијег државног питања. Она наравно више неће да буде председник Владе, него треба да буде председник Скупштине, али то је симбол, то је један од симбола државе и државности, председник Скупштине, али, многи ће се сетити и шта се дешавало и за време њеног мандата.

Не могу сад и нећу сад да набрајам све против чега смо ми били и остали, али ствари, као што су преговори који су резултирали у француско-немачком плану, тј. Охридском споразуму и Бриселском споразуму, прихватање закона о родној равноправности који нам буквално урушава, то је директан напад на наш национални идентитет, уредба о разоружавању Србије и Срба која се спроводи управо сад, цела Европа се наоружава, милитаризује. Ми и даље имамо наоружане банде миграната, који харају по Србији, али се испуњава вековни сан наших непријатеља да се Срби разоружају и то се ради управо сад.

Ми ћемо свакако тражити да се тај закон, та уредба укине, као што ћемо тражити да се закон о родној равноправности укине, али оно што нас брине, посебно је надлежности, нове дужности на које треба ступи Ана Брнабић као председник Скупштине. Поготово у ово време. Можемо ми да бежимо од истине, али је чињеница да су се ратни облаци надвили над, не само Европом него целим светом.

Обавештајне анализе управо објављене, америчких обавештајних заједница, говоре о могућности избијања нових етничких конфликата и на нашем простору. Ми то не желимо, нико то не жели у овој сали сигуран сам, али опасност од тога постоји, овде се одуговлачи са враћањем војног рока. Али, зашто је то битно, ако је неко председник Скупштине? Па зато што у овакво време растуће нестабилности политичке свуда у свету, па и код нас може да се деси да председник из неког разлога не може да обавља своју дужност, председник Републике, привремено или да мора чак и да скрати свој мандат. У том случају председник Скупштине преузима ингеренције председника државе. У овакво време, оно што посебно забрињава је да преузима и надлежности из одбране Републике Србије и да командује Војском Републике Србије.

Ми нисмо вољни да учествујемо и да гласамо за ризик да у три месеца Ана Брнабић командује војском. У случају да се то деси, не дај Боже, али може да се деси, то је само један од разлога зашто смо против и само ћу напоменути још нешто, пошто сам рекао да је председник Скупштине један од симбола државности. Под Владом Ане Брнабић, ево ми смо сада доживели ових дана да се разговара о томе о могућности да се уступи зграда Генералштаба америчким инвеститорима, па то показује толико одсуство савести и достојанства, осећаја за државу, да се то не може описати. Нас уопште није брига да ли је то Трампов зет или није, сви смо овде били за Трампа, то нема никакве везе. Било који Американац, било који западњак из земље који је учествовао у агресијама на нашу земљу да може да гради на месту бомбардованог Генералштаба , то је срамота и то је шамар за ову државу и овај народ.

Из свега наведеног, посланичка група Ми – глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић неће гласати за, а тј. гласаће против избора Ане Брнабић за председника Народне скупштине Републике Србије. Хвала.