Прочитај ми чланак

Патријарх Иринеј: Још је Пашић предлагао да Србија своју судбину привеже уз Русију

0

Cepurinrus2_ljz
Односи Србије и Русије су на веома високом нивоу и настављају да иду узлазном путањом, оценили су вечерас званичници две земље на пријему у руској амбасади поводом државног празника РФ – Дана Русије.

(Агенције)
Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је, отварајући свечани пријем, да је Русија у сталном успону и да настоји да на том путу непрекидно јача сарадњу са „братским српским народом”.

 „Данас је Русија у успону, али не само због политичке и војне моћи већ стога што народ жели да крене напред. Надам се да ће руски и српски народ наставити да унапређују своју сарадњу и да ће две земље даље развијати духовну блискост која их везује”, нагласио је руски амбасадор.

Указао је да је на пријем позвао више од 2000 српских пријатеља јер је знао да ће они – као искрени пријатељи Русије – доћи и знати да се заједно радују значајном дану за Русију.

Подсетивши да Русија има историју дугу 1.150 година, Чепурин је оценио да две земље имају сличну прошлост, кроз коју се име њихове земље стално мењало али је име народа остајало исто.

Руски амбасадор је са жаљењем констатовао да због државних обавеза вечерашњем пријему нису могли да присуствују председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић.

 Окупљенима је потом путем видео-бима пуштен снимак, са обраћањима Николића и Дачиаћ, који су свим грађанима Русије честитали празник.

 Николић је поручио да су односи две земље на изузетно високом нивоу.

„Да су се народи питали раније, ми бисмо били још блискији и наша сарадња и односи били би још бољи. Све за добро наших народа”, поручио је председник Србије.

Он је подсетио да је недавно са руским председником Владимиром Путином потписао Споразум о стратешком партнерству, чије ће добробити грађани две земље тек осетити.

„Велике руске инвестиције су тек на помолу. Русија предводи један велики део прогресивног света. Кад Русији иде добро, Србији иде добро. Кад је Русија у проблему, Србија је у проблему”, казао је Николић.

Ивица Дачић је оценио да Србија и Русија тренутно имају један од највиших нивоа сарадње у њиховој историји.

Председник Владе је изразио чврсту опредељеност Србије да са Русијом настави да развија политичку, економску и сваку другу врсту сарадње.

dan-rus_lkhz
Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић је рекао да је убеђен да ће стратешко партнерство, традиционално пријатељство и разумевање између два народа наставити да се развијају.

„Историја наших народа траје колико и укупна историја Русије и Србије. Одувек смо били нераскидиво везани, упућени једни на друге”, казао је Стефановић.

Патријарх српски Иринеј је рекао да је Русија српском народу пружала подршку, како у прошлости, тако и данас, подсећајући на братску везу два народа кроз историју. При том је нагласио да Русе и Србе повезују: крв, православље и Црква.

Он је цитирао изјаву некадашњег српског премијера Николе Пашића, који је давно рекао да „ми, српскословенски народ треба да свој брод, свој чамац, вежемо за велики руски брод”.

 

На пријему у руској амбасади окупио се велики број српских званичника, политичара, пословних људи, представника дипломатског кора и личности из јавног живота.

Међу окупљенима су били и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, Војислав Коштуница, министар рударства Милан Бачевић, министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић, министар грађевине Велимир Илић, министарка омладине и спорта Алиса Марић, глумице Јелена и Ивана Жигон, певачица Светлана Ражнатовић.