Прочитај ми чланак

Паровић: За злочин је одговорна власт, а ми ћутимо и зато смо ту где јесмо

0

Недавно када се у Грчкој десила трагедија где је у судару возова погинило више десетина махом младих људи, на улице је изашло стотине хиљада људи да захтева одговорност надлежних. Демонстрације су трајале недељама и дале су резултате. Ми ћутимо и зато смо ту где јесмо.

Злочин који је јуче почињен у ОШ „Владилсав Рибникар“ у Београду није несрећан случај, већ системски проблем друштва и државе у којој живимо. Злочин је починило дете од тринаест година, а жртве су такође деца и њихов чувар који је до последњег тренутка часно био на дужности. Злочин је почињен у објекту школе која је јавна установа у оквиру које држава Србија има стопроцентну одговорност.

FOTO: Youtube

Можемо да набројимо на десетине оних чија је дужност била да утичу на то да се овакав злочин не догоди. Педагози, психолози, наставници, школски полицајци, БИА и разни други. Нико дакле није ништа приметио нити наслутио, а плаћан је од друштва и државе да примети и наслути проблеме са којима се деца суочавају. Истовремено, полиција и службе безбедности ове државе су до сада истраживале на стотине наводних покушаја атентата на председника Србије. Детаљно смо у медијима извештавани о сваком твиту у којем је он или неко његов само споменут. Дакле када се штити Вучић онда се све прати и све зна, а када се штите деца онда су сви изненађени и нико од надлежних до сада није приметио колико се агресије скупило у млађим генерацијама.

Ту долазимо и до одговорности власти. Морални чин би био подношење оставке министрара просвете и полиције. На тај начин би јавност добила поруку да постоји свест о одговорности и потреба да се нешто заиста уради како се овакав црни дан никада више не би поновио. Уместо тога добили смо поруку државног врха о томе да су за злочин најодговорнији интернет, видео игрице и западне вредности.

И коначно ту долазимо и до одговорности свих нас као појединаца и друштва у целини. Одговорности нема јер је нико и не тражи. Недавно када се у Грчкој десила трагедија где је у судару возова погинило више десетина махом младих људи, на улице је изашло стотине хиљада људи да захтева одговорност надлежних. Демонстрације су трајале недељама и дале су резултате.  Ми ћутимо и зато смо ту где јесмо.