Прочитај ми чланак

Пантић: Влада Србије неће учинити више ниједан уступак

0

Krstimir Pantic(Блиц)

Заменик директора владине Канцеларије за Косово Крстимир Пантић поруцио је данас да је сигуран да Влада Србије неће учинити више ниједан уступак у дијалогу са Приштином и да преговарачки тим неће пристати на решење које заједници српских општина не би дало законодавна и извршна овлашћења.

Пантић је изразио бојазан да у наставку дијалога 20. марта неће бити постигнуто никакво решење имајући у виду чињеницу да Албанци и косовски премијер Хашим Тачи не желе да заједници српских општина дају било каква законодавна и извршна овлашћења, а без таквих овлашћења српска заједница не би могла да опстане.

„Сигуран сам да преговарачки тим Србије неће пристати на решење да имамо заједницу српских општина, а да она нема никаква законодавна и извршна овлашћења“, рекао је Пантић.

Наводећи да није оптимиста пред наставак преговора 20. марта, Пантић је објаснио да имајући у виду чињеници да су на страни Приштине и САД и добар део ЕУ сматра да Пришитина неће бити спремна да начини неки значајнији компромис.

„Познајући Албанце и медјунаордну заједницу са којом живимо 13 година бојим се да она неће хтети да врши притисак на косовске Албанце“, нагласио је Пантић.

Он је рекао и да наводни споразум о заједници српских општина на Косову и Метохији који се појавио у медијима припремљен средином прошле године и да се и раније појављивао у европским круговима, као и да је, колико је њему позната, влада имала увид у тај документ, али како се ради о незваничном документу он никада није разматран.

„Мишљења сам, као да се ради о пробном балону и куповини времена до 20. марта како би се приштинска страна приволела да учини неки уступак како би било могуће постићи неки договор који ће уважавати интересе и српског народа на Косову и Метохији, Владе Србије, као и интересе косовских Албанаца“, оценио је Пантић.

На питање како гледа на то што су се председник и премијер Србије са различитим утиском вратили из Брисела, Пантић је рекао да је председник Томислав Николић по природи оптимиста, али да је Ивица Дачих шест пута разговарао са Тачијем и да боље познаје менталитет и намере косовских Албанаца и њихову неспремност да иду ка компромису.

Он је подвукао да постоји апсолутно јединство државног врха.

Пантић сматра да ЕУ није непристрасна, већ да чини све да Косово изгради институције и да се њиховенадлежности пренесу и на север Косова.

„Преговори у Бриселу дошли су у фазу када албанска страна не жели да попусти и инсистира да сва договрена решења буду у складу са уставом Косова и нису спремни на компромис, док је са друге стране Влада Србије показала жељу да се псотигне компромисно решење“, закључио је Пантић.

Говорећи о раскиду коалиције СНС и ДСС у Косовској Митровици, Пантић је рекао да се коалиција разишла због чињенице да су поједини чланови ДСС, а првенствено Марко Јакшић, личне и партијске интересе стављали изнад градјана Косовске Митровице.

Он сматра да то не може да утиче на укупне односе СНС и ДСС и да је сигуран да тако мисли и лидер ДСС Војислав Коштуница.