Прочитај ми чланак

ПАЛМА: Србија добија још један аеродром, правимо и авионе

0

Јагодина -- Фабрика авиона "Аеро Ист Јуроп" из Краљева, отвориће погон за производњу модела лаког авиона "сила" у Јагодини.

Та инвестиција ће убрзати и почетак планиране изградње аеродрома у Јагодини за авионе до 80 путника, који ће имати веома важну улогу у развоју туризма и привреде Јагодине, Поморавља и овог дела Србије, између Београда и Ниша, објаснио је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

Власник и директор компаније „Аеро Ист Јуроп“ („Аеро Еаст Еуропе“) Милорад Матић је, 3. марта посетио Јагодину и једним од својих авиона из Краљева слетео на Летелиште за спортске и школске авионе Аероклуба Јагодина, будући аеродром.

Летелиште, нуклеус будућег аердрома у Јагодини, удаљено је око шест километара од центра града, регистровано је, са сертификатом за употребу од 2010. године. Површине је око 40.000 квадратних метара (660 X 60) и први је степен будућег пословног аеродрома. По пројекту имаће управну зграду, писту, торањ, две бензинске пумпе… Јагодина је имала аеродром до 1951.године.

Матић је тада новинарима изјавио да његова фабрика „има тржиште, да извози у 20 земаља Европске уније и да је до тада испоручила 163 авиона у Италију, Шпанију, Француску, Шведску и Немачку, као и има „веома добру тражњу из САД“ али да, „због недостатка обртних средстава ради са око 50 одсто капацитета“.

Авиони које производи његова фабрика лете 210 километара на сат, троше од 12 до 15 литара горива, а цена им је од 50.000 евра па навише.

Лет од Краљева до Јагодине траје свега 15 минута.

За аеродром у Јагодини Матић је тада рекао да је „диван, има апсолутно добру и важну позицију, налази се близу града што је веома важно“.

Марковћ је раније изјавио Тањугу да град Јагодина има намеру да на овом месту изгради аеродром за авионе до 80 путника, а осим за туризам, аеродром ће имати и веома важну улогу у привредном развоју Јагодине и овог дела Србије.

„Јагодина је сада удаљена од аеродрома у Београду око 140 километара а од аердрома у Нишу преко 100 километара, а са изградњм аердрома у Јагодини инвестотори из Италије, Аустрије, Русије, Немачке… који сада имају фабрике у Јагодини или их граде, моћи ће директно, на пример из Барија, Санкт Петербурга, Беча или Франкфурта, авионом у Јагодину“, објаснио је Марковић.