Прочитај ми чланак

ПАЦОЛИ: Тачи направио хаос, још у петак припремио хапшење Ђурића

0

Српска листа са своја три министра изашла је из владе тзв. Косова и поднела тужбу Полицијском инспекторату у Приштини због бруталне акције јединице РОСУ на северу Космета

Српска листа напустила је Владу тзв. Косова због бруталне акције јединице РОСУ и косовске полиције на северу покрајине.

 

Такође, ова политичка фракција поднела је тужбу против косовских специјалаца због хапшења и иживљавања над директором Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у четвртак „да смо ми претукли Албанца на такав начин, не би нас нико на кугли земаљској спасао“, и додао да би то „била главна вест“.

15:00 – ФРАТИНИ: БЕЗ СПУШТАЊА ТЕНЗИЈА НЕМА НАСТАВКА ДИЈАЛОГА

Без спуштања тензија нема дијалога, сматра председник Института за међународне организације Франко Фратини.

Фратини такође оцењује за Танјуг да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини треба да води рачуна о томе да обавезе буду испуњене, а не само да понавља да је неопходан дијалог.

Он је осудио недавне догађаје у Косовској Митровици и хапшење Марка Ђурића, те истакао да је председник Србије Александар Вучић у праву кад каже да је неопходно смиривање напетости.

„Ако не смањите напетости, тешко је имати дијалог“, рекао је Фратини за Танјуг.

14:46 – ВУЧИЋ О КРИЗИ НА КОСМЕТУ: ДА ВИДИМО ПРВО ДА ЛИ ЋЕ АЛБАНЦИ ПОНОВО ДА ЛАЖУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Срби учествовати у разговорима са Приштином о формирању Заједнице српских општина, ако Албанци покажу да нису опет слагали и да желе да раде на њеном формирању, али је изразио сумњу у то. Опширније прочитајте ОВДЕ.

14:45 – ЕВРОПСКА ФЕДЕРАЦИЈА НОВИНАРА ОСУДИЛА НАПАД НА НОВИНАРЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Европска федерација новинара (ЕФЈ) осудила је напад на сниматеља РТС и новинарке „Вечерњих новости“ и „Јединства“ у Косовској Митровици, током хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, које су у понедељак извели припадници интервентне јединице косовске полиције.

У саопштењу објављеном на сајту ЕФЈ наводи се да су сниматељ Владимир Милић и новинарке Драгана Зечевић и Радмила Комазец „пратили састанак локалне заједнице поводом дијалога о Косову“, као и да је „степен насиља био веома висок“.

„Према наводима, косовски полицајци, који су бацили сузавац, напали су сниматеља РТС и уништили му камеру. Према наводима, Зечевићеву и Комазецову су представници РОСУ, специјалних полицијских снага на Косову, вербално напали и пушкама одгурнули на земљу“, пише у саопштењу.

Власти тзв. Косова се позивају да покрену истрагу о овом акту насиља против новинара.

14:37 – ВУКОСАВЉЕВИЋ: ВОДИМО БРИГУ О ЈЕЗГРУ НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА

„Без обзира на то како се тзв. власт у Приштини буде понашала убудуће, држава Србија наставиће апсолутно да брине о статусу свог културног наслеђа на Косову и Метохији као и о нашем народу који је „породио“ то наше културно благо“, поручио је министар културе Владан Вукосављевић током посете Матици српској у Новом Саду.

Вукосављевић је додао да на КиМ постоји више од 1.300 цркава и манастира од којих су четири под заштитом УНЕСКО-а као културна тековина читавог човечанства.

„Косово и Метохија је језгро нашег бића и нашег идентитета и држава Србија ће наставити да, кадровски и материјално, брине о том наслеђу“, рекао је министар Вукосављевић.

14:01 – ПОЧЕЛА СЕДНИЦА ТРИ ОДБОРА О БЕЗБЕДНОСНОЈ СИТУАЦИЈИ НА КОСМЕТУ

У Скупштини Србије данас је почела заједничка седница одбора за Косово и Метохију, за одбрану и унутрашње послове и за контролу служби безбедности на којој ће, како је најављено, чланови тих скупштинских тела бити информисани о актуелној безбедносној ситуацији на КиМ, са посебним освртом на положај српског народа.

На седницу су дошли представници МУП-а, Војске и БИА.

Седница је затворена за јавност, а у Скупштини се окупио велики број новинара.

13:43 – ПАЦОЛИ: ТАЧИ НАПРАВИО ХАОС, ЈОШ У ПЕТАК ПРИПРЕМИО ХАПШЕЊЕ ЂУРИЋА

Генерални секретар Алијансе за ново Косово, Рахим Пацоли, оптужио је председника привемених косовских институција, Хашима Тачија, да је протекле недеље направио неред на политичкој сцени и угрозио безбедност Косова.

Рахим Пацоли је за портал „Arbresh.info“, бизак Алијанси за ново Косово, чији је лидер министар спољних послова Беџет Пацоли, рекао да је Тачи без претходних консултациjа, још у петак 23. марта, припремио сценарио за хапсење шефа владине канцеларије за КиМ у Косовској Митровци, Марка Ђурића.

Према писању портала „Arbresh.info“, Тачи је директно наредио директору Косовске полиције, Шпенду Макхунију, да у понедељак ујутру пошаље елитне полицијске јединице у северни део Митровице, где је, како се наводи, ухапшен Ђурић.

13:14 – МИЛОСАВЉЕВИЋ: ОД САД СМО ОПОЗИЦИЈА, ТРАЖИМО ОСТАВКЕ ОДГОВОРНИХ

Шеф посланичког клуба Српске листе у косовској скупштини Саша Милосављевић поновио је данас да та листа тражи истрагу и одговорност за упад и бруталну акцију специјалних снага косовске полиције у понедељак у Косовској Митровици.

Милосављевић је истовремено обавестио скупштину да због те акције српски посланици од данас иступају из владајуће коалиције и прелазе у опозицију.

Српска листа тражи оставке министра полиције Фљамура Сефаја и директора полиције Шпенда Мађунија.

Милосављевић је рекао да су у тој акцији косовске полиције претучени недужни људи:

„Треба да вас је срамота збога тога“, рекао је.

Реплицирао му је председник скупштине Кадри Весељи, позивајући га да се бираним речима обраћа посланицима.

Весељи тврди да је „срамота улазити без дозволе на Косово и да то нико неће толерисати“.

Министри са Српске листе јуче су саопштили да иступају из владе.

11:43 – СРПСКА ЛИСТА СЕ ПРИДРУЖУЛА ОПОЗИЦИЈИ

У Приштини је настављена редовна седница косовског парламента, на којој учествују посланици Српске листе, први пут у овом сазиву као опозиција.

Посланици Српске листе су променили место седења и сада су у делу у којем је опозиција.

Српска листа је одлуку да ускрати подршку влади Рамуша Харадинаја донела након хапшења Марка Ђурића у понедељак у Митровици.

10:33 – ВУЛИН: МОГЕРИНИ СА БЕОГРАДОМ РАЗГОВАРА, У ПРИШТИНИ НАРЕЂУЈЕ

Министар одбране Александар Вулин каже да је висока представница ЕУ Федерика Могерини, након бруталног напада на Србе у Митровици, дошла само у Београд јер са Београдом разговара, док у Пристини наређује.

Он је нагласио да је Брисел препознао да се мора разговарати са председником Србије Александром Вучићем уколико „желе мир у региону“, јер је ситуација дошла „до ивице“ За председника Србије каже да има стрпљења, да би он лично на нападе на Србе одговорио „показивањем снаге“, али да је Вучић био ту да каже да постоји дипломатија.

„Као што сте видели био је у праву. Међутим, важно је да поручимо свакоме – нема понављања мартовског погрома, неће бити новог Бљеска и Олује“, рекао је Вулин за „Пинк“.

Коментарисући изјаву Рамуша Харадинаја да није прочитрао Бриселски споразум он је рекао да је тешко преговарати са човеком који је каријеру започео као терориста који је убијао друге људе.

„Приштина шаље поруку хоћемо север КиМ, али не и Србе, хоћемо манастрире, али не и СПЦ“, нагласио је Вулин и додао да су Тачи и Харадинај уједињени када су Срби у питању, а да су иначе међусобно у сукобу и да је најружније ствари о Харадинају чуо од Тачија.

Брутални напад на Србе у Митровици и хапшење Марка Ђурића окарактерисао је као терористички напад и отмицу директора Канцеларије за КиМ.

„Државе хапсе, а терористичке организације отимају. То што у Пристини кажу да су терористичким нападом на Србе потврдили свој суверенитет онда би тако и Ал каида и Исламска држава биле суверене“, нагласио је Вулин.

Он је рекао да Војсци Србије нико не може да наређује споља и да једино може да наређује председник Србије Александар Вучић.

„Ссто се Тачија тиче и његове силне храбрости, просли пут је пред Војском Југославије трчао, следећи пут пред Војском Србије ће пузати, само ако буде потребно“, закључио је Вулин.