Прочитај ми чланак

Ово су судије које су ослободиле хрватске ратне злочинце

0

Људи који су одлучили да прекроје историју и наругају се српским жртвама зову се Теодор Мерон (САД) , Патрик Робинсон (Јамајка) и Мехмет Гуни (Турска). Против одлуке о ослобађању били судије Фаусто Покар (Италије) и Кармел Агиус (Малта)

КО СУ СУДИЈЕ КОЈЕ СУ ДОНЕЛЕ НАЈСРАМОТНИЈУ ПРЕСУДУ У ИСТОРИЈИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА?! Ратне злочинце Анту Готовину и Младена Маркача ослободила је група људи која ће, сада већ сигурно, бити црним словима уписана у историју Србије.

На њиховом челу је Американац Теодор Мерон (82) који обавља функцију председника жалбеног већа, као и“господа” Мехмет Гуни из Турске и Патрик Робинсон с Јамајке. Част професије и сопствени образ одбранили су Фаусто Покар из Италије и Малтежанин Кармел Агиус, који су гласали против ослобађања.

Теодор Мерон, председник Хашког трибунала, рођен је у пољском Калишу. Био је у радном нацистичком логору, док је након рата отишао у Израел, а 1978. Године одселио се у САД. Одликован је француским Орденом части. Познат је по томе што је срушио пресуду од 45 година хрватском генералу Тихомиру Блашкићу, а Веселину Шљиванчанину прво је додао 12 година на прводосуђених пет, а на крају му је одредио казну од десет година затвора.

Судију Патрика Робинсона српска јавност зна по суђењу Војиславу Шешељу и бившем председнику СРЈ, покојном Слободану Милошевићу.

Турски судија Мехмет Гуни већ је 11 година у Хагу, рођен је 1936. У Сирту. Био је турски амбасадор на Куби, у Сингапуру и Индонезији.

Италијански судија Фаусто Покар био је председник Трибунала од 2005. До 2008, а две године био је потпредседник суда. Рођен је 1939. У Милану и има дуго искуство у активностима УН, посебно на пољу људских права и хуманитарног права.

Судија Кармел А. Агиус, Малтежанин, рођен 1945, од 2001. Је у Хагу, а познат је као дежурни судија који је дочекао Готовину на његовом првом појављивању у Хагу.

 

 

(Новинар)