Прочитај ми чланак

Овако је Вучић „сломио“ Дачића: Пред изборе похапшени они који су…

0

Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет изјавио је да је уочи избора 17. децембра ухапшено око 200 људи који су куповали гласове за Социјалистичку партију Србије (СПС). Део њих је, према његовим тврдњама, стављен у кућни притвор. Акција хапшења имала је за циљ слом СПС и прелазак сигурних гласача у редове Српске напредне странке.

У Србији су 17. децембра одржани избори, на којима је Социјалистичка партија Србије остварила један од најлошијих резултата у последњих 15 година. У изборној ноћи је Ивица Дачић напоменуо да би СПС можда требало да добије новог лидера.

Тачно два месеца од избора, чекајући формирање владе и могуће поноваљање београдских избора, испливавају нове тврдње о слому СПС-а.

Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет изјавио је да је око 200 људи који су наводно куповали гласове за СПС ухапшено и стављено у притвор, укључујући и кућни притвор. Све се ово десило неколико дана пред изборе 17. децембра.

„То је јавна тајна међу људима из СПС и о томе су они имали више састанака, зато што је то хапшење било синхронизовано од полиције и неке врсте параполиције СНС, јер су у екипи увек били људи у цивилу који су практично преузимали њихове спискове и новац“, навео је Веселиновић.

Додао је није било подношења кривичних пријава и да су спискове преузимали из редова СНС.

„У Војводини је то било посебно изражено. Неколико дана пред изборе, било је забуна међу бирачима, јер им се нико није обраћао да им плати излазак на гласање, а заправо њихови су накупци били похапшени“, наводи Веселиновић.

Саговорник каже да су им се после неколико дана јавили други људи, овога пута из редова СНС који су их „преузели“.

„О томе је међу страначким колегама говорио (Душан) Бајатовић, који је по свему судећи оправдао лоше резултате у Војводини, а заправо је он био алфа и омега досадашње куповине гласова СПС-а. Дакле, не купују само гласове СНС, него озбиљно и СПС и то озбиљним новчаним капиталом. На овај начин су СПС-у пресекли те њихове канале и заправо их довели на ниво да могу да их уцењују“, каже Веселиновић.

Наводи да је све заправо увод у придруживање СПС најављеном покрету председника Србије Александра Вучића, али да је пре тога имало за циљ да спречи било какве могуће уцене за формирање власти.

Додаје и да је на ранијим изборима у СНС круговима кружило незадовољство због куповине гласача од стране СПС.

„Позивам тужилаштво да реагује по овом случају, јер су то била, ма колико оправдана, ипак нелегална хапшења, која нису имала за циљ спречавање криминала, већ само преусмеравање криминала из једног у други ток“, закључио је Веселиновић.