Прочитај ми чланак

Осам разлога због којих је Дачић избацио Динкића из Владе

0

dinkic_dacic_0_0_468X100001(Блиц)

Постоји најмање осам разлога због којих је премијер Ивица Дачић одлучио да лидера УРС Млађана Динкића избаци из Владе Србије.

Наравно, један од главних разлога, али не и једини разлог због којих Дачић избацује Динкића из Владе јесте тај што верује да би тако успео да сачува утицај у полицији.

Било да Дачић остане министар или да ту функцију ипак препусти неком од својих најближих сарадника. После одлуке Александра Вучића да се повуче са јако утицајног места министра одбране и првобитног пристанка Динкића да раздвоји ресоре финансија и економије, иако је контрола ових министарстава била његов услов за улазак у Владу, и Дачић би у овој реконструкцији морао да се одрекне МУП-а.

Међутим, није то једини разлог због којег Дачић избацује Динкића из Владе. Лидер СПС је свестан да би у Влади само са СНС добио и неке нове ресоре, чиме би донекле компензовао смену Мркоњића и по свој прилици Жарка Обрадовића. 

– Даље, Дачић добро зна да Динкић као министар финансија не би био тако кооперативан као до сада и да би где год може стопирао пројекте који су важни социјалистима. Наравно, ту је и отварање истраге о Националној штедионици, која се очекује на јесен – наводи саговорник “Блица”.

Razlozi_ffДачић се, наводно, плаши и да би економске реформе, најављена отпуштања и даље смањење буџета на чему би инсистирао Динкић могли да изазову и социјалне немире који би знатно штетили њему као премијеру, а што би могло да доведе и до нових избора. 

– И на крају, Дачић зна да би избацивањем слабо популарног Динкића и УРС из Владе добио још који проценат подршке – наводи саговорник “Блица”.