Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА НАЈАВИЛА: Прoтест испред Скупштине Србије у четвртак од 18 часова!

0

Савез за Србију (СзС) и опозиција која је најавила бојкот избора неће присуствовати седници Скупштине Србије која је најављена за уторак, саопштили су данас лидери тог опозиционог савеза.

Лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је на конференцији за новинаре испред Скупштине Србије да опозиција неће учествовати у накнадној легализацији противуставне одлуке Владе и председника Александра Вучића да се укине рад парламента у време пандемије.

„Полазећи од чињенице да је ванредно стање уведено на противуставан начин, да су Влада Србије и председник Србије (Александар Вучић) погазили Устав, обесмислили поделу власти и присвојили овлашћења која им не припадају опозиција је донела одлуку да не учествује на предстојећој седници Скупштине јер не жели да конвалидира гажење Устава“, рекао је он.

Он је додао да ће СзС поднети иницијативу Уставном суду за оцену уставности одлуке о проглашењу ванредног стања.

Веселиновић је најавио да ће у четвртак у 18 часова опозиција испред Скупштине Србије организовати протест против неуставног уводјења ванредног стања и „невиђених мера које се уведене према грађанима Србије“.

На том протесту ће учествовати само представници тих партија, док грађани нису позвани због полицијског часа.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је у последњих месец и по дана задат „завршни ударац Парламенту и парламентаризму у Србији“.

„Влада Србије је на своју руку, без одлуке Скупштине, донела одлуку о проглашењу ванредног стања пре месец и по дана. Тада су рекли да нема услова за заказивање седница, да би се данас када је пандемија на врхунцу ти услови напрасно створили“, казао је он.

Истакао је да је то позив да се „само потврди оно што су они радили без икакве контроле у претходних месец и по дана“.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац оценио је да време од проглашења пандемије корона вируса показало оправданост бојкота Скупштине.

„То не значи да смо ми против парламентаризма као таквог. Насупрот томе, ми својим поступком бранимо парламентаризам. Бранимо институцију и парлемантарни систем тиме што не дозвољавамо да буде сервис једног човека“, казао је он.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да су председник Србије, председник Владе Србије и председник Скупштине Србије извршли државни удар тако што је тај „тројни пакт“ укинуо рад Скупштине Србије и увео ванредно стање.

„Након тога је следило кршење људских права, хапшење, скандалозна судјења преко интернета и слање у затвор више хиљада људи, заводјење медијске злоупотреба пандемије и ванредног стања за промоцији Александра Вучића“, истакао је Обрадовић.

Председник Покрета слободних градјана (ПСГ) Сергеј Трифуновић казао је да ПСГ има став да треба присуствовати тој седници Скупштине, али да тај покрет није парламентарна странка и да зато поштује јединствени став опозиције.