Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА ЈЕ ПОСТАВИЛА УЛТИМАТУМ ВЛАСТИ. Шта даље?

0

Након три месеца протеста у више од 90 градова потписници Споразума са народом решили су да све досадашње захтеве сведу на један: моменталне оставке председника Србије Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић и председнице Народне скупштине Маје Гојковић, тренутну смену руководства РТС-а и РТВ-а и чланова РЕМ-а и изборе на свим нивоима који ће се одржати након шест до девет месеци у којима би медији били слободни.

Уколико власт не испуни те захтеве у року од 30 дана, потписници Споразума са народом најавили су велики народни скуп у Београду 13. априла.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић истиче да опозиција на овај начин жели да одржи тензију након тромесечних протеста.

– То је нова врста притиска на власт, јер без обзира на све суштинска жеља опозиције је да се упристоје услови за изборе. Дакле, опозиција жели изборе, али не тако брзо док се не створе околности за слободне и фер изборе. Сад на актуелној власти је одлука како ће реаговати на те захтеве – наглашава Миливојевић.

Како каже, и актуелном режиму одговарају избори, али што пре.

– Председник Александар Вучић би волео да избори буду пре него што у јавности изнесе свој предлог за решење косовског проблема, поготово ако се има у виду какве је реакције изазвала изјава шефа дипломатије Ивице Дачића о разграничењу. Не треба заборавити да многи бирачи који подржавају СНС и даље не прихватају било какво одрицање од дела Косова па чак и по цену неуласка у ЕУ. Зато би да мене пита Вучић требало да уђе у дијалог с опозицијом и створи услове за изборе на којима би опет победио. Само можда са нешто мањом подршком од 40 одсто – сматра Миливојевић.

Доцент на Факултету политичких наука Бобан Стојановић истиче да су захтеви опозиције нереални.

– Захтеви су и процедурално погрешни, пошто је по закону немогуће да скупштина буде распуштена колико опозиција тражи, шест до девет месеци, и да у том периоду не буду расписани избори. Нереално је и очекивати да се у том кратком периоду успостави слобода у медијима. Моја је процена уколико би се наставили грађански протести и притисак на медије тек 2022. имали бисмо изборе у слободним и фер условима – наглашава Стојановић.

Како каже, иако је тешко очекивати да испуни захтеве, власт би могла да преокрене ситуацију у своју корист.

– Уколико би, заиста, поднели оставке на свим нивоима и расписали опште изборе, актуелни представници власти би и на тим изборима победили. Али ови захтеви и најава радикализације протеста су, пре свега, кулминација тромесечних протеста и жеље да се одреди њихов даљи ток и избегне стагнација и осипање – закључује Стојановић.

30 Дана су представници Споразума са народом дали власти да одговори на ултиматум.

90 Градова широм Србије једном седмично организује протестне шетње.

15 Протеста до сада је одржано у Београду у коме се окупља највише демонстраната.

Ови захтеви су, пре свега, кулминација тромесечних протеста и жеље да се одреди њихов даљи и избегне стагнација и осипање.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!