Прочитај ми чланак

„Опозиција да направи паралелни парламент и покаже да је Вучићев нелегитиман“

0

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује, поводом конститутивне седнице парламента на којој су потврђени мандати посланика новог скупштинског сазива, а посланици власти заклетву положили у сали, док су то посланици опозиције учинили у холу, да је такво понашање опозиције било очекивано, "с обзиром да нема дилеме да су избори били покрадени" и да је опозиција морала да наступи на начин који одузима легитимитет скупштини, док је, како додаје, понашање власти било изненађење, јер се понашала "помало као опозиција".

„Опозиција, кад је већ ушла у парламент, морала је нешто да уради, морала је да наступи на начин који одузима легитимитет скупштини. Опозиција је закључила да је отпор кроз институције бољи него отпор ван институција, али морају да мотивишу људе и за деловање на улици. Очекивало се овако нешто. Можда је изненађење да је власт применила исту тактику – дочекала је опозицију транспарентима и паролама, што је уистину необично. Имали смо власт која се и даље понаша помало као опозиција“, сматра Анђелковић у емисији Newsnight на ТВ Н1.

Додао је да је данашња седница показала какви смо као земља и друштво.

„Имали смо насиље над опозицијом, претресања, подсећа нас на то да власт може да ради грађанима шта хоће кад се тако понаша према опозицији пред камерама… Имали смо све оно што је и до сад обележавало наш живот у парламенту“, истиче Анђелковић и додаје да власт таквим понашањем шаље поруку да се „Србија неће мењати, остаће иста“.

С друге стране, каже да се опозиција понашала на начин на који су грађани очекивали.

Наводи да је опозиција проценила да треба да верификује мандате, али да сада треба да оду корак даље.

„Могли би да направе паралелни парламент, који би показао да је овај у сенци. Требало би да се све дигне на виши ниво, да дискутују о важним стварима пред камерама, да би показали свету да опозиција учествује у парламенту, али га не признаје као легитиман. Ако се све врати у институције које су труле, то није добар начин“, указује он и додаје да „ово треба да буде само стављање ноге у врата, да режим не може да затвори та врата, а онда идемо даље“.

Прецизирао је да би „опозиција требало да направи тело које би оличавало алтернативни парламент, где би се чула права дискусија, и које би се обратило званичним писмом свим међународним центрима, почев од ЕУ па надаље“.

Сматра и да смо данас коначно могли да видимо ко је права опозиција, „видели смо и да Србија против насиља и коалиција око Новог ДСС наступају као права опозиција“.

На питање да ли ће очекивана резолуција ЕП о изборима о Србији, о којој би требало да се гласа за два дана, нешто променити, он подсећа да резолуције Европског парламента нису обавезујуће, „али итекако могу да буду значајан фактор ако су у корелацији са званичним ставовима значајних држава ЕУ“.

„Немци неће у свом дворишту европску Колумбију, где се краду избори, те озбиљније реагују. Резолуција може да буде окидач за озбиљнији приступ Немачке и неких других земаља“, оцењује.

Додаје и да Вучић, преко својих пријатеља у ЕП, успева да пренесе ствар на геополитику, „јер му то даје неку врсту кишобрана, па да каже – ‘они мене нападају због тога што нисам увео санкције Русији и због Косова, а то није тачно, дао је све шта је могао у вези са Косовом, а крије се иза те приче“.

А о томе шта мисли о најави да би могло да дође до замрзавања претприступних средстава за Србију због свега, он каже да ће то да погоди грађане и локалне самоуправе, „то није добар начин, ЕУ не би требало да нас додатно кажњава, оштрицу санкција треба усмерити према режиму, у супротном ће само ојачати Вучића, који навија за то да нам уведу санкције па да нас убеђује да је то разлог свих наших економских недаћа“.

Наводи да и вероватно Вучић очекује резолуцију ЕП, али да опозиција не треба да чека шта ће он урадити, већ треба да дела, „доста је било пасивности“.

„Да ли је то алтернативни парламент, или серија перформанса, или почињање пасивног отпора. Нешто од тога морају да ураде да би народ био охрабрен да истраје у маратону, јер Вучићев режим неће бити – не побеђен, него ограничен демократским средствима у институцијама, већ ван институција“, поручује он.

А на то да ли ће нешто зависити од тога ко ће бити председник скупштине, каже да неће, јер је Вучић влада, „а премијерка је до сада била његова секретарица, само што нам се (Вучић) не појави као патријарх“.

Од динамике опозиције, поручује да зависи енергија код грађана.

„Ако опозиција прихвати да овај парламент није легалан и настави да делује и ван њега, онда ствари нису испале онако како Вучић жели, мислим да не смеју регуларно да делују кроз парламент. Могу да не учествују у раду регуларно, већ повремено да долазе, ако се стално буду свађали са влашћу, народ ће да огугла… Скупштина је црна, нелегална. А кад причамо о борби опозиције, онда она треба да има много нијанси. Нека у опозицији цвета много цветова, али нека то координирају“, поручује Анђелковић.