Прочитај ми чланак

„Опозиција ће имати заједничког председничког кандидата“

0

Даном оснивања Уједињене опозиције Србије, пошто ће све чланице Савеза за Србију осим Двери бити њени оснивачи, фактички неће више постојати Савез за Србију.

Уједињена опозиција Србије ће, на неки начин, бити његов наследник, међутим, сада као шира организација – поручује у разговору за Данас први човек Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, упитан да ли формирање Уједињене опозиције Србије значи да се Савез за Србију гаси и како ће та транзиција изгледати.

ФОТО: Србин.инфо

Покрет за преокрет на чијем је челу Веселиновић биће део Уједињене опозиције Србије.

На питање да ли су већ разговарали са неким политичким организацијама које нису биле део СЗС да приступе будућој УОС, он одговара потврдно и објашњава да је реч о четири или пет организација које су до сада чиниле „опозицију Србије“, како су је они незванично називали, и које су учествовале на састанцима опозиције.

– Не бих сада посебно никог истицао, зато што ће сви они бити на конференцији за штампу наредних дана када буде представљање Уједињене опозиције, али практично су то оне организације које су бојкотовале изборе, учествовале на састанцима опозиције и које су се определиле да буду део УОС. Они који нису били део бојкота нису ни позвани, нити имају могућност да буду део УОС, јер су они прекршили Споразум са народом. Док су таква руководства у тим организацијама, нема места сарадњи са њима, зато што су они прекршили један споразум, зашто не би и други – истиче Веселиновић.

С тим у вези, он додаје да „самопрозивање“ неких организација попут Социјалдемократске странке, везано за њихово чланство у УОС уопште није била тема јер су они, како каже, нажалост изашли на изборе.

Ипак, Веселиновић додаје да су на припремним састаницма, на којима су креирали документ који ће бити основ за удруживање, рекли да не искључују могућност да нека организација која је изашла на изборе постане део УОС, уколико у међувремену изврши персоналне промене и јасно се одреди да је то била грешка.

Упитан да прокоментарише спекулације да је УОС групација чији је циљ да има заједничког кандидата за председничке изборе 2022. године, Веселиновић одговара да је њихов циљ рушење накарадног режима и да нема никакве тајне у томе да ће они једног дана, вероватно, имати заједничког кандидата за председничке изборе.

– Наравно да ће УОС на неким наредним изборима, када остваримо основни циљ, а то су слободни и поштени избори, бити спремна да заједно са свим политичким организацијама које деле исте вредности изађе на изборе и да имамо свог заједничког кандидата. Ми то не кријемо. Политичке странке постоје да би изашле на изборе, али на слободне и поштене. У том смислу, УОС сигурно ће у једном моменту разговарати са другим политичким чиниоцима, појединцима, интелектуалцима, синдикатима и свим грађанима, о јединственом фронту за рушење овог накарадног режима. Ми уопште не кријемо да нам је циљ рушење овог накарадног и недемократског система – наглашава Веселиновић.

Он наводи да ће у најширем фронту бити места за све оне који сматрају да је режим накарадан и да се против њега треба борити, те да ће после тога исказати своје идеолошке разлике.

– У овом случају, код УОС, идеолошке разлике ће морати да остану по страни, али не тако да их сакривамо, него да се боримо за исте циљеве упркос њима – закључује Веселиновић.