Прочитај ми чланак

Мађарске фашисте у НС прогласио невиним жртвама! Пастор преко СНС мења историју

0

"Балинт Пастор у јучерашњем интервјуу датом "Политици", који су пренели и други медији, обмањује српску јавност везано за питање постављања споменика невиним жртвама у Новом Саду. Кроз оцену да "лево - либерална опозиција напада владајућу већину и срамотно напада историјско помирење" Пастор наставља да промовише ревизију историје покушавајући да ратне злочинце прогласи невиним жртвама", рекао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет и народни посланик у Скупштини Србије, чију изјаву преносимо у целости. 

„Тако су се међу невиним жртвама у документу, који је основ за одлуку о подизању споменика, нашли и осуђени ратни злочинци који су учестовали у Новосадској рацији и вршили бројне злочине у Новом Саду, који још није зацелио ране од тих свирепих убитстава, а сада би СВМ да се они рехабилитују. У томе му подршку пружају СНС, СПС и ЛСВ, који чине окосницу владајуће коалиције у Новом Саду.

Пасторова перфидна обмана је и у чињеници да све особе чији су посмртни остаци пронађени у заједничким гробницама сврстава у невине жртве, тиме изједначавајући жртве и злочинце. Балинт Пастор бежи од одговора зашто му је важно да се међу невиним жртвама нађу Миклош Нађ, окупациони градоначелник Новог Сада, Имре Балог, који је током окупације вршио убијање мушкараца, жене и бајонетом убијао децу, Јанош Тот, који је учестовао у масовном убијању и лично је убио петорицу браће Јовандић, Катарина Сопић осуђена за тровање групе совјетских официра, Мартон Визи, који је хапсио и злостављао цивилно становништво и многи други, који се налазе у документу, који је основ за подизање споменика невиним жртвама.

У неким ранијим изјавама Балинт Пастор манипулише невино страдалом децом поистовећујући њихову невиност са злочинцима, којима је суђено за ратне злочине. Све ове изјаве Балинта, али и Иштвана Пастора су део ревизионистичке политике, по вертикали из Будимпеште, имајући у виду да је налогодавац злочина по Војводини Миклош Хорти, добио своју бисту у парламенту Мађарске.

Веома је опасно што овај наратив и конкретне акте ревизионизма попут подизања споменика фашистима у Новом Саду подржава СНС, под флоскулом историјског помирења два народа.

Помирење не сме да жртвује основне вредности борбе против фашизма и да доведе до изједначавања невиних жртава и фашиста. Нико није против споменика невиним жртвама, али када се он пречисти и из њега „одстране ратни злочинци“, закључио је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет и народни посланик у Скупштини Србије.