Прочитај ми чланак

ОПКОЉАВАЊЕ СРБИЈЕ: 6. фебруара протокол о уласку Македоније у НАТО

0

НАТО ће 6. фебруара потписати протокол о уласку Македоније у састав Северноатлантске алијансе, саопштио је на Твитеру генерални секретар те организације Јенс Столтенберг.

Како је прецизирао, протокол ће од македонске стране са Алијансом потписати министар спољних послова Никола Димитров.

„Савезнизи из НАТО-а ће 6. фебруара са Димитровим потписати протокол о уласку Републике Северне Македоније у састав Алијансе“, написао јеон.

Ђетићи морају да бране државе НАТО

Предлог закона којим је предвиђено да припадници Војске Црне Горе имају обавезу да учествују у свим законски прописаним активностима у међународним снагама у иностранству јуче је подржао Одбор за безбедност и одбрану, па је он предложен Скупштини на усвајање.

– Изменом Закона омогућава се начелнику Генералштаба ВЦГ да, уз сагласност министра одбране, упућује јединице Војске ранга нижег од вода, односно припадника Војске, не само на обуке, већ и на вежбе у иностранство – наводи се у образложењу закона.

У документу се додаје да се попуна јединица ВЦГ за употребу у међународним снагама у иностранству за активности подршке миру, одговора на кризе и у оквиру хуманитарних операција, подстицања развоја демократије, правне сигурности и заштите људских права, врши на добровољној основи, док је за одбрану држава савезница, сходно уговору са НАТО, учешће припадника ВЦГ обавезно.

У случајевима да у току учешћа у међународним снагама, припадник војске задобије телесне повреде или у случају смрти, предвиђено је право на новчану накнаду.

 

– О праву на новчану накнаду за случај оштећења организма одлучује Министарство одбране, односно орган државне управе чији старешина извршава акт Владе Црне Горе о учешћу у мировним мисијама и другим активностима у иностранству – наведено је у документу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!