Прочитај ми чланак

ОПЕТ ШИРИ ПАНИКУ Тиодоровић: Следи нам талас за таласом, омикрон је заразнији

0

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић дао је своју прогнозу тока епидемије у Србији у наредном периоду.

Према његовим речима, ток епидемије зависиће од три битна фактора – колико сами будемо поштовали мере, колико ће бити заражених међу децом и да ли ћемо успети да после празника средином месеца избегнемо нови циклус заражавања.

„Имамо један природни процес, и то је оно што сам рекао још јуна месеца, да ће бити овог природног процеса и апеловао и на вакцинацију и на опрезност. Друга фаза овог таласа у оквиру омикрона је кренула увелико, оболевају старији људи, хронични тешки болесници, то је оно што видимо у дневној статистици. Али, морамо бити свесни да погађа и младе, тако да не смемо потцењивати омикрон никако. Јесте слабији, али не код сваког оболелог. Такође, вероватно да је ту и делта сој, па да имамо комбинацију омикрона и делте, јер ови тежи облици код старијих људи вероватно да потичу од тога, међутим ако су хронични болесници у питању онда је опасан било који сој. Наравно, доста је невакцинисаних а ту је и грип, што додатно отежава“, рекао је Тиодоровић за Блиц.

У сваком случају, на неку мирнију ситуацију не можемо рачунати све док се не заврши природни процес који је кренуо, што се неће догодити највероватније до краја месеца.

„Мислим да ће све ићи као што је ишло и прошле године, имаћемо талас за таласом. Опет све зависи од нас, како се будемо понашали и да ли ћемо ићи на скупове или не, јер омикрон је много заразнији. Такође имамо и децу која су заражена омикроном, па вирус на све начине опстаје у популацији. Тако да ће све ићи својим током, имамо празнике средином фебруара и мој је савет да људи избегавају путовања јер једноставно, није тренутак за масовна окупљања било које врсте“, објашњава Тиодоровић.