Прочитај ми чланак

„ОПЕРАЦИЈА ПАРИЗ“ НИЈЕ УСПЕЛА, Вучић каже да Албанци не желе да укину таксе

0

Састанак у Паризу неће бити одржан. Самит на коме је требало да се сусретну највиши представници Србије и Косова у присуству председника Француске Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел, одложен је. То је за Дојче веле потврдила прес служба немачке владе уз оцену да "Немачка и Француска остају у блиском контакту са Косовом и Србијом".

„Операција Париз“ није успела. Та вест председника Србије затекла је у Минску. Тамо је председник објаснио зашто се за недавни разговор директора канцеларије за Косово Марка Ђурића са делегацијом Приштине у Берлину сазнало из косовских медија. Није тајна, већ припрема за Париз и то без успеха, каже председник Вучић.

„Марка Ђурића сам послао ја да учествује у припреми тог састанка и рекао сам да Србија буде конструктивна, да желимо наставак дијалога и да се укину таксе, али Албанцима не пада на памет и нема резултата“, рекао је председник Александар Вучић.

После оваквог расплета, јасно је, каже Вучић, да Албанци желе већу улогу Сједњених Америчких Држава.

„Ја мислим да су Немци и Французи добро разумели ко не жели дијалог, ко је тај ко дијалог кочи и ко би желео да се уместо Европе, дијалогом бави само неко други. Ми не кажемо да тај неко други не треба да се пита, ми само кажемо да не може само тај други да се пита. Реч је наравно о САД“, додао је Вучић.

Албанци нису хтели да одустану од такси, а за Србију је то био кључан услов и зато одлагање састанка није изненађење за дипломату Зорана Миливојевића.

„Показао се тај несупех ЕУ коме смо сведоци већ пет година у назад, неуспех да на одговарајући начин утиче, да нема ауторитет да две стране доведе за сто да приведе крају брислеске преговоре и дијалог. Радиће тајна дипоматија, као што смо видели у Берлину, али може се очекивати већи утицај Вашингтона и Русије“, сматра Миливојевић.

Одлагање састанка није због односа Београда и Приштине, већ због чињенице да тренутно нема договора о избору нових челних људи Уније, каже Фисник Хаљими, аналитичари из Приштине.

„Сада ЕУ инстуције иду на одмор, све што се тиче дијалога се одлаже за касније, што не значи да неће бити неких тајних преговора Вучић Тачи под покровитељством Америке“, наводи Хаљими.

Дијалог Београда и Приштине у блокади је од новембра прошле године. Очекивало се да ће се дијалог наставити након сусрета лидера Западног Балкана у априлу у Берлину, али тај састанак није дао резултате. Следећа прилика за напредак био је најављени састанак у Паризу, који је како се спекулише највероватније одложен за јесен.

Током поподнева огласио се и косовски премијер Рамуш Харадинај.

„Некада у добром може бити лоше или у лошем добро. Мислим да је добро што ће бити сада јасније шта је остало нерешено. Суочавање техничке делегације у Берлину је потврдило да је једино нерешено питање узајамно признавање у постојећим границама. Када стране буду биле спремне да разговарају о узајамном признавању онда ћемо преговарати, а до тада можемо да сачекамо“, навео је Харадинај.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!