Прочитај ми чланак

„ОПАСАН ИГРАЧ“ Он је дао паре да се председник Скупштине Косова састане са Трампом

0

Сликање председника косовске скупштине Кадрија Весељија са Доналдом Трампом платио је Том Духани, богати Албанац који живи у САД и држи у шаци неколико америчких сенатора.

Како ексклузивно открива „Блиц“, иако су се у први мах појавиле информације да је за фотографију Весељија и Трампа заслужан најбогатији Албанац на свету Беџет Пацоли, то је, у ствари, организовао и дебело платио Том Духани.

Ко је Том Духани: Албански милионер из САД, почео као зеленаш, обогатио се прањем новца, држи у шаци неколико конгресмена којима је изградио куће и станове, добар пријатељ Пацолија и Харадинаја

Весељи је тако испао први званичник из региона који се састао са шефом једне Сједињених Америчких Држава, заговорници косовске независности добили су јак ветар у леђа за тврдње да се америчка политика према Балкану неће мењати, а јавност у Србији, која се надала да ће Трамп све окренути наопачке, остала је разочарана.

Ко је Том Духани?

О овом контроверзном албанском бизнисмену из САД нема много података, али се зна да је почео „каријеру“ бавећи се илегалним пословима, пре свега зеленашењем и прањем новца. Амерички извори тврде да је у међувремену стекао милионе, посебно истичући да контролише неколицину конгресмена којима је изградио куће и станове. Може се са великом вероватноћом претпоставити да је баш преко њих и нашао „линк“ до људи који окружују Трампа и договорио се за сликање.

Везама Духанија и конгресмена бавила се својевремено и америчка Савезна изборна комисија, која је у августу 2014. године утврдила да је демократски конгресмен Гери Питер примио од Духанија 15.900 долара од 2008. до 2012. године. Такође, Питер је учествовао у церемонији отварања Духанијевог ресторана.

Духани је, иначе, због зеленашења и прања новца био осуђен у Америци на три године и пет месеци затвора. Својим дужницима је претио батинама и оружјем ако му не врате новац. Признао је кривицу, али казну није одслужио до краја, јер је пуштен раније.

Близак је сарадник Беџета Пацолија, а у јавности се отвореније појављује након хапшења лидера ОВК Рамуша Харадинаја у Француској, почетком јануара. Наиме, када су у Министарству спољних послова Косова издвојили из буџета 500.000 евра како би платили адвокате Харадинаја у Француској, Духани је на друштвеним мрежама поставио своју слику са гомилом новца и два пиштоља. Како су писали косовски медији, то је урадио не би ли показао своју спремност да одбрани лидера ОВК. Заједно са Харадинајем прославио је у Француској одлуку суда да се лидер ОВК брани са слободе и том приликом су усликани како седе за истим столом у ресторану.

– Ја сам чист и заједно са својом породицом дајем допринос Косову. Волим господина Харадинаја и све албанске патриоте – рекао је Духани тада албанским новинарима.

Харадинај је ухапшен 4. јануара у Француској по српској потерници због стравичних ратних злочина на Косову и Метохији. Србија је потом упутила захтев Француској за његово изручење. Лидер ОВК је недељу дана касније пуштен на слободу да чека одлуку суда која ће бити донета прекосутра.

Угостио Харадинаја пре три месеца

Том Духани се са Харадинајем састајао и у својој кући пре три месеца, заједно са још 20 сународника, што се види на фотографији до које је дошао „Блиц“. Како су писали албански медији, Харадинај је тада и донирао велики новац албанској заједници у Аме­рици.