Прочитај ми чланак

Оливер Ивановић: Доказаћу да сам невин

0

oliver-ivanovic

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Сигуран сам да ћу апсолутно доказати своју невиност, мада ме фрустрира чињеница да хтео, не хтео доказујем невиност уместо да тужилац доказује моју кривицу, рекао је лидер ГИ СДП Оливер Ивановић, додајући да ће то трајати још неколико месеци и да ће тражити доста времена, енергије, живаца, па и новца, али да нема другог начина да са себе скине љагу.

У Еулексовом суду у Косовској Митровици сутра би требало да почне суђење Ивановићу, који је оптужен за наводно учешће у злочинима над Албанцима 1999. и 2000. године.

„Нису ме сломили дуготрајним притвором и психичким мучењем, како тумачим цео овај поступак. Не могу доказати нешто што је апсолутно неистина, а ја ћу доказати своју невиност“, нагласио је Ивановић уочи почетка суђења у интервјуу за Међународни радио Србија.

Он је истакао да је Тужилаштво Еулекса усмерило све напоре да некако поткрепи своју исфабриковану оптужницу, да су инвестирали много времена и средстава, и да им сада није „у интересу“ да прихвате доказе које је са адвокатима нудио и у овој фази поступка.

„Велика се прашина дигла, и сад више нико не жели да ризикује, тим пре јер Еулекс потреса афера у којој су неки челници озбиљно оптужени за корупцију и злоупотребе положаја. Нико неће да на себе преузме било какав ризик, а ја због тога остајем у притвору, до даљег“, нагласио је Ивановић.

Напомињујући да му није било лако 11 месеци које је провео у притвору, поготову док је био у Приштини, у потпуно непријатељском окружењу појачаном беспримерном медијском кампањом, одвојен од породице и пријатеља, Ивановић је додао да му је долазак у митровачки затвор помогао, а стални контакти са адвокатима, породицом и пријатељима му много помажу да се добро припреми.

Он је рекао да је одлука судије о његовом пуштању на условну слободу потпуно неизвесна, иако му крајем децембра истиче одлука о продужењу притвора, додајући да све гаранције Владе Србије да ће у сваком тренутку бити доступан правосуђу Еулекса нису биле довољне, иако су сличне гаранције задовољавале и суд у Хагу и много значајније личности из Србије које су одговарале за много значајније оптужбе.

Хапшењем и вођењем поступка против њега сматра да су сви изгубили јер је искључен из јавног и политичког живота, а могао је много да помогне пре свега у Косовској Митровици, читавом северу Косова, па и младим људима који су на веома важним и одговорним функцијама у „Влади Косова“ и „Скупштини Косова“.

„Невоља је што сам се нашао у Митровици, прилично добро политички позициониран, са великим плановима и амбицијама. Моја несрећа је и у томе што сам једини из „старе гарде“ косовских политичара који је преживео све чистке и смене и остао на ногама и без заштите неке велике странке у Србији“, рекао је Ивановић.

Према његовом мишљењу, као такав одабран је од некога у Еулексу да би они некако поправили свој већ пољуљани кредибилитет, и све гласније критике (Самопоредењења, ветерана ОВК, неких невладиних организација, независних интелектуалаца) да треба да пренесу своја овлашћења на „косовску полицију“ и правосуђе, и да се пакују, или евентуално да буду само саветници.

А подтекст је други, додао је он, наводећи да је почело неколико великих процеса за ратне злочине – Дреничка група 1 и Дреничка група 2, затим неколико великих корупционашких афера са 10 до 15 веома познатих албанских политичара, министара, председника општина, посланика. Спрема се почетак рада Суда за ратне злочине над Србима, а заједничко свим овим случајевима је да су сви оптужени или осумњичени – косовски Албанци.

„Поколебани, компромитовани, збуњени Еулекс је желео да некако „избалансира“ националну структуру, а ја сам за тако нешто био најлакша мета“, нагласио је Ивановић.

Он је додао да ће се његово одсуство највише одразити на застој у пословима око уређења Косовске Митровице и севера КиМ.

„Дошли су нови људи, углавном млади, са пуно енергије, али и мало искуства. Главни губитак је, ипак, у процесу успостављања првих контаката са косовским Албанцима, јер је то неминовност. Бриселски споразум и његова имплементација ће ићи споро, али се мора применити“, истакао је лидер ГИ СДП.

Према његовом мишљењу, Влада Србије у том процесу има такође важну улогу и то ће захтевати непрекидне консултације и сугестије са терена на које се споразум односи.

У Грађанској иницијативи СДП има много способних и образованих људи и њихово укључивање у свим фазама политичких процеса који теку, било би од значаја за квалитет предлога решења и имплементације договореног, сматра лидер те странке.

„И поред свега, мислим да нам је Еулекс потребан, јер Албанци и Срби нису способни да у оваквој политичкој ситуацији направе чврсте институције које ће свакоме гарантовати физичку и правну сигурност и економски проспертитет“, закључио је Ивановић.

(Танјуг)