Прочитај ми чланак

ОДРЖАН ПРОТЕСТ ДВЕРИ У ЗАЈЕЧАРУ: „Да овај оде, да се онај не врати“

0
Фото: Двери - Зајечар

Фото: Двери – Зајечар

Протест Покрета Двери у Зајечару под слоганом „Да овај оде, да се онај не врати“ одржан је у суботу увече на тргу Николе Пашића. На скупу су се могли видети транспаренти „Исти су“, „Да овај оде, да се онај не врати“, „Не треба нам газда, треба нам домаћин“, „Ако вам је добро, онда ништа“, „Зајечар Зајечарцима. Разумемо се“.

Дејан Димитријевић из Покрета Двери у Зајечару рекао је да људи који владају градом последњих 12 година нису учинили ништа добро, већ се само премештају из фотеље у фотељу и мењају таборе.

– У Зајечару је 2004. године било 3000 незапослених, а данас 8000 људи нема посла. Украли су нам 5000 радних места. Садашња ситуација у граду је алармантна, школе немају финансијска средства да измире основне обавезе. Та ситуација је била и код претходне власти, ништа се није променило. Кредитне обавезе се само увећавају. Прошле године локална власт је покушала два пута да узме кредит за мост, али су банке процениле да је град презадужен, што нам недвосмислено говори у каквој је тешкој финансијској ситуацији сам град. Стално су нам давали лажна обећања, обећавали су изградњу гасовода, топлане код Грљана, 10.000 евра пољопривредним домаћинствима, субвенције приватницима за новозапослене раднике…. Нама не треба газда, нама треба домаћинско вођење градског буџета и да се опходимо према њему као према личном кућном буџету. Зато су нам потребни нови избори, – рекао је Димитријевић.

Професор у средњој Економској школи у Зајечару Драган Петровић истакао је да игнорисање школства које је започела градска власт 2005. године, траје и данас, као и да су зајечарске школе у блокади од јуна прошле године за дуг који износи око 13 и по милиона динара.

– То је дуг само на основу закона о финансирању донет прошле године, иначе, укупно дуговање градског буџета према основним и средњим школама је нешто мало мањи од 50 милиона динара. То озбиљно угрожава безбедност рада у школама, која је за сада на задовољавајућем нивоу само захваљујући напорима руководства школа, наставног и помоћног особља и великог разумевања ученика и њихових родитеља. У току су школска такмичења, на која ученици једва успевају да оду сами се финансирајући. То су такмичења, на којима наши ђаци остварују завидне резултате. Како је могуће да је овом граду битније да организује манифестације са естрадним уметницима, него да улаже у образовање своје деце? Да ли ће Зајечар да постане град у коме се карта купује само у једном правцу? Ја мислим да је последњи час да се свему овоме каже „доста“, казао је Петровић.

Председница Демократског покрета Румуна Србије и правни заступник зајечарских породиља Наташа М. Тошић рекла је да њена адвокатска канцеларија има троцифрен број предмета породиља које град Зајечар није исплатио на основу решења.

– То су новчана средства од 180 000 динара. Незапослене мајке, које су се породиле после 1. септембра 2013. године, добиле су седам месеци касније ретроактивна решења где им се износи знатно умањују од 180.000 динара на 50.000 динара за прво дете, 75.000 динара за друго и 100.000 динара за треће дете. Ни то им нису исплатили па смо покренули велики број судских поступака. У судским поступцима се врше разне врсте опструкције. Многе породиље се плаше да поднесу тужбу, неке од њих се плаше да дођу у моју канцеларију, него шаљу мужеве, очеве, мајке да донесу пуномоћја. Плаше се да узму новац на свој рачун. Постоји та нека страховлада – истакла је Наташа.

Зајечарка Данијела Ђорђевић казала је да је својевремено добила решење на основу којег јој следује 20.000 динара једнократне новчане помоћи као незапосленој породиљи и 15.000 динара на месечном нивоу за период од годину дана.

– Ја сам добила 20.000 динара тек после шест месеци. Остатак новца тражим преко суда јер сматрам да је то моје право -објаснила је Данијела.

dveri zajecar 6

Фото: Двери – Зајечар

Предраг Станковића из Покрета Двери казао је да је Зајечар прошао дуг пут у историји од некада најбогатије варошице у Краљевини Србије до данашњих времена када је почео да личи на запуштену паланку на истоку Србије.

– Како је град Зајечар доживео ту злу судбину да данас у канцеларији Градске управе, уместо некада предузимљивог градоначелника Милана Миљковића, имамо естрадног менаџера Сашу Мирковића? Подсетимо се, претходни градоначелник Бошко Ничић је за собом оставио кредитну презадуженост, одлазио је на скупа путовања од којих Зајечарци нису имали никакве користи. Тамо где је он стао на путу своје погубне политике, наставио је његов дојучерашњи најбољи пријатељ, некадашњи потпредседник његовог Покрета Живим за Крајину и ексклузивни организатор свих скупих концерата у Зајечару у периоду Бошкове владавине. Саша Мирковић обећава сељацима да ће их водити на нека туристичка путовања по Европи. Шта ће то сељацима. Њима треба обнова земљорадничких задруга, сточног фонда, пољопривредне механизације,… Укинуо је додатну заштиту трудницама и дозволио да се зајечарске мајке потуцају по судовима не би ли оствариле своја права – рекао је Станковић указујући на горуће проблеме.

Гост изненађења на скупу био је Бошко Обрадовић из старешинства Двери који је истакао да српском политичком сценом владају „парови“, а да Зајечаром влада један „пар“.

– Ово је један прави, искрени, аутентични народни бунт против бесмисла актуелне политике како на републичком, тако и на локалном нивоу. Србијом данас владају „парови“, а Зајечаром влада један „пар“ од тих „парова“. Имамо један велики ријалити шоу, имамо Србију која се претворила у једну велику политичку фарму. Ви, овде, Зајечарци сте покренули први протест мимо Београда, који указује на суштину актуелног политичког српског тренда, који сте прецизно дефинисали „Да овај оде, да се онај не врати“. Овим је речено оно што је проблем српске политике данас. Ми из Зајечара шаљемо јединствену поруку да нећемо више да бирамо између Ничића и Мирковића, Вучића и Пајкића, Николића и Тадића, Дачића и Јовановића…. Они су рекли све што су имали, урадили су све што су могли, време је за смену генерације на политичкој сцени –  iстакао је Обрадовић додајући да су у Србији велики проблем бела куга и одлазак младих у иностранство.

– Локални властодршци у Зајечару не да нису уочили проблем беле куге, већ директно раде против рађања кршећи некадашње скупштинске одлуке и одузимајући право које је дато породиљама да имају минималну новчану помоћ градског буџета. И не да су само ту одлуку ставили ван снаге, они одбацују да се да породиљама и оно што им следује из претходне две године, када је та одлука била на снази.

На протесту је говорио и Жељко Јовановић као обичан грађанин рекавши да једино у Двери има поверење јер га никада до сада нису изневериле.

– Бошко Ничић је политичка прошлост, Саша Мирковић је ужасна садашњост. Погледајте град! Нема посла, нема где да се изађе, општа је страховлада, људи не смеју да дигну глас. Један новинар је поставио питање Дверима какав је њихов економски програм. Локални економски програм треба да буде поштење, а не крађа – кратко је објаснио Јовановић.

Покрет Двери у Зајечару је упутио позив и Српској радикалној странци да учествује на скупу, али и поред добре воље градског повереништва да се одазову позиву, није добијено одобрење из централе странке.

Извор: Србин.инфо – А.П.М.