Прочитај ми чланак

ОДЛУКА ХАРАДИНАЈА НА ПРЕДЛОГ ТАЧИЈА Директан удар на имовину СРПСКИХ ОПШТИНА

0

Предлажем да се привремено суспендују све одлуке док се на Уставном суду не одлучи о захтеву председника - рекао је Рамуш Харадинај.

Тзв. Влада Косова данас је привремено суспендовала одлуку о преносу друштвене имовине општинама, после захтева који је кабинет председника Косова доставио Уставном суду на процену уставности те одлуке.

– Предлажем да се привремено суспендују све одлуке док се на Уставном суду не одлучи о захтеву председника – рекао је премијер Рамуш Харадинај на данашњој седници.

Он је рекао да нису суспендоване одлуке о посебној индустријској зони, парку у Призрену, америчкој економској зони у Ђаковици и она о давању имовине за изградњу амбасаде Немачке.

Правна канцеларија председника Косова је од Уставног суда затражила оцену уставности одлуке Владе да се тридесет општина, међу којима су и општине са српском већином, Северна Митровица, Клокот и Ранилуг, додели имовина друштвених предузећа која је била у процесу приватизације.

Та канцеларија је затражила тумачење члана 92 и 94 Устава Косова. Кабинет председника Косова захтевао је да се, у складу са Уставом, законом регулишу све врсте својине у који би се уредило и питање непокретне имовине Косова.

У аргументима које наводи канцеларија председника Косова се оцењује да је, на основу тренутног важећег закона за враћање имовине или повлаћење из процеса приватизације, надлежна Агенција за приватизацију Косова и да општине своје захтеве треба да упуте тој агенцији.

Затражено је и да Уставни суд разјасни случајеве када нема процедура или се не поштују оне које су на снази.