Прочитај ми чланак

ОДЛУЧЕНО ЈЕ: Опозиција бојкотује изборе

0

Савез за Србију саопштио је да ће бојкотовати ванредне изборе у Кули, Кладову и Дољевцу, јер су како наводе вештачки изазвани и незаконито расписани, али и захтевати од Уставног суда оцену о уставности и законитости, као и привремену меру обустављања свих предизборних радњи.

„Нити у једној од ове три општине нису испуњени законом прописани услови за распуштање локалних скупштина, а тиме и расписивање избора. У Дољевцу није прошао законски рок од месец дана откако је председник општине поднео оставку, а да нови није изабран, док у Кули и Кладову оставке председника нису чак ни константоване на скупштинским седницама, већ су одборници о томе сазнали из медија. Није испоштована ни императивна законска одредба о “избору новог председника општине”, нити је седница са тим дневним редом сазвана и у једној од ове три локалне самоуправе, иако у све три ове општине СНС има апсолутну већину“, наводи се у саопштењу.

Додају да су избори расписани, упркос овом грубом кршењу закона, чиме је озваничен почетак системског уништавања локалних самоуправа од стране централне власти, односно једног човека.

„Савез за Србију неће учествовати у прљавој игри режима којом Кулу, Кладово и Дољевац злоупотребљава као показну вежбу дириговања избора и покоравања бирача“, истиче се у саопштењу.

Додају такође да ће Предлог о оцени уставности и законитости, Уставном суду поднеће народни посланици странака и покрета који чине Савез за Србију, а биће позвани и остали опозициони посланици да се придруже иницијативи како би се заједнички стало на пут незаконитој ујдурми у режији Александра Вучића.

Јовановић (ДСС): Избори у три општине су на „ивици“ легалности

Председник опозиционе Демократске странке Србије Милош Јовановић оценио је да су избори расписани у општинама Кула, Дољевац и Кладово „на ивици“ легалности са правног становишта и да ће Председништву странке предложити да не изађу на њих.

Јовановић је, у том контексту, казао да је ДСС део радне групе о изборним условима заједно са осталим опозиционим странкама укључујући и Савез за Србију, и да је, како истиче, „нека идеја да се заузме заједнички став“.

– Ако Савез одлучи да бојкотује та три локала, Кладово, Дољевац и Кулу, мој став ће бити на Председништву ДСС, а верујем да ће ме послушати, да не будемо „соло“ играчи него да се придружимо томе јер онда ту има неке симболике – истакао је Јовановић.

Он је пак додао да ће његова странка учествовати на изборима у општини Лучани.

– У Лучанима ћемо ићи као и пре четири године у једној локалној честитој причи – казао је Јовановић.

Ванредни локални избори у Лучанима, Кули, Дољевцу и Кладову расписани су за 16. децембар.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!