Прочитај ми чланак

ОДГОВОР СРБИЈЕ НА ОПТУЖБЕ ХРВАТСКЕ: Загребу имена 20.000 деце убијене у Јасеновцу

0

Одговор Београда на провокације Загреба: Шеф српске дипломатије спрема препоручену пошиљку. Дачић: Хтео сам и раније да им доставим списак, али увек смене министра.

На покушаје релативизације усташких злочина и ревизије историје Србија ће ускоро одговорити слањем имена и презимена 20.000 деце која су убијена у Јасеновцу и другим концентрационим логорима у Хрватској за време Другог светског рата.

То, за „Новости“, потврђује Ивица Дачић, који се спрема да списак жртава у Загреб пошаље препорученом поштом:

– И раније сам то планирао да урадим, али кад год решим да доставим списак одређеном министру, они га смене. Тако је било и кад сам хтео да бившем шефу хрватске дипломатије Штиру пошаљем листу убијене деце. Али овога пута ће им стићи препоручена пошта.

Дачић је нагласио да би хрватски званичници, бар из осећања почасти за жртве, морали да ћуте, а не да траже неке нове истраге, попут председнице Колинде Грабар Китаровић, која се заложила за формирање међународне комисије за утврђивање броја жртава у Јасеновцу, најзлогласнијем логору смрти.

Пленковић и Грабар Китаровићева одржали су у среду консултације о преиспитивању односа са Србијом, након што је Београд спустио рампу за хрватског министра одбране Дамира Крстичевића, као контрамеру због проглашавања Александра Вулина за персону нон грата у Хрватској.

За сада нема одлуке о повлачењу хрватског амбасадора из Београда, али из Владе у Загребу незванично поручују да неће остати „дужни“ Србији, поготово на последње Дачићеве изјаве. Он је претходних дана ушао у „вербални рат“ са Пленковићем, којем је отворено поручио да „нисмо једнаки, јер Србија није била на страни Хитлера и нисмо вршили холокауст над Јеврејима“.

Као ће се све то одразити на конкретну сарадњу Србије и Хрватске, знаће се већ следеће недеље. Наиме, за 8. мај је заказан састанак мешовите комисије двеју држава за питања несталих, али још нема потврде да ли ће до тог сусрета и доћи.

Ново затезање између Београда и Загреба могло би да поремети и значајан напредак који је постигнут на пољу правосуђа, а након што су министри правде Србије и Хрватске договорили формирање двеју заједничких комисија чији ће чланови радити на решавању проблема процесуирања ратних злочина, као и на размени спискова особа оптужених или осуђених за ратне злочине.

Није се много одмакло ни по питању решавања међудржавне међе, а све су то теме које би могле да закоче Србија на путу ка чланству у ЕУ.

КОЛИНДА НЕЋЕ ПРЕ ЛЕТА?

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић не одустаје од узвратне посете Београду, али није реално да ће до сусрета са Александром Вучићем доћи пре лета. Пре одласка у Београд, Грабар Китаровићева ће и у хрватској влади усагласити главне теме о којима ће разговарати са председником Вучићем. На Пантовчаку, где је седиште хрватске председнице, никако нису задовољни развојем догађаја и поновном појачаном реториком између Загреба и Београда. Оцењују да је овакво стање неодрживо и да треба наставити дијалог који је започет доласком Вучића у Загреб.

ТОМПСОНУ ОПРОСТИЛИ УСТАШКИ ПОКЛИЧ

Прекршајни суд у Слуњу у среду је хрватског певача Марка Перковића Томпсона, који у својим песмама и наступима велича усташтво, ослободио оптужби за ремећење јавног реда и мира у вези са покличем „За дом спремни“ током извођења песме „Бојна Чавоглаве“ на концерту у Слуњу 5. августа 2017, на обележавању годишњице акције „Олуја“. Суд је одлучио да Томпсон није подстицао мржњу покличем „За дом спремни“.

Читајући образложење пресуде, судија Нада Туркаљ је навела да је поклич „За дом спремни“ саставни део стихова његове песме „Бојна Чавоглаве“ коју је Томпсон сам написао.

– Извођење песме није изазвало нарушавање јавног реда и мира, није било политичких порука којим би се узрујавали грађани и није доказано подстицао на мржњу, због чега га је суд ослободио оптужбе – казала је судија.

Томпсон је у образложењу суду рекао да се покличем „За дом спремни“ плашио непријатељ и да нема никакве везе са НДХ. Иначе, спорна песма је изведена на концертима и на радију и телевизији 1.700 пута и Томпсон због ње никада није био кажњен.