Прочитај ми чланак

OДБОРНИЦИ СА СЕВЕРА КОСМЕТА: Вулин да поднесе оставку, нећемо на изборе

0

Odbronici sever kim

(РТС)

Одборници Привремене скупштине Косова позвали грађане на бојкот локалних избора 3. новембра, а министра Александра Вулина да поднесе оставку. Бојкот избора помогао би Приштини, каже Вулин.

Привремена скупштина Косова коју су основали одборници са севера одлучила је да оснује антиизборни штаб и позвала грађане да бојкотују локалне изборе које је за 3. новембар расписала председница Косова Атифете Јахјага.

У Закључцима са данашње седнице се наводи и да Устав Србије не познаје „Заједницу српских општина“ већ да тај термин познаје бриселски споразум, па су из тог разлога сви акти државне власти који се предузимају у том правцу, како тврде, „нелегални, забрањен и подлежу кривичној одговорности, а за грађане Косова и Метохије су необавезујући“.

Одборници захтевају и да министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин поднесе оставку због како наводе „противуставног и противзаконитог понашања, лажи, превара, медијске блокаде и обмана којима је изложен српски народ на Косову и Метохији“.

Оцењено је и да донети нацрт Закона о финансијској подршци припадницима српског народа и неалбанских мањина, националних заједница на територији АП КиМ представља наставак праксе актуелне власти у противуставном и противзаконитом укидању институција Србије, радних места и одрицање од суверенитета над КиМ.

Одборници још једном захтевају да се Уставни суд Србије без одлагања одблокира, како би могао да донесе одлуку о уставности постигнутих споразума у Бриселу.

Одборници су прихватили предлог оформирању штаба за бојкот избора 3. овембра и одржавање митинга у Косовској Митровици 25. ептембра.

Вулин: Бојкот би помогао Приштини

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за Косово и Метохију Александар Вулин позвао је Србе да изађу на локалне изборе на Косову и оценио да би њихов бојкот помогао само Приштини.

„Ово је наша прва или последња шанса. Или ћемо створити Заједницу српских општина и тако обезбедити могућност Србији да несметано настави да финансира живот Срба на КиМ или ће нам отети Заједницу српских општина“, рекао је Вулин у Грачаници.

Немамо право да изгубимо Заједницу српских општина, каже Вулин, додајући да се Србија изборила за њу и да сада грађани који живе на КиМ морају да изађу на биралишта и гласају, помогну својој држави Србији да би она могла да брине о њима.

„Ко год буде учествовао у бојкоту треба да зна да преузима једну велику историјску одговорност да може да доведе до тога да ће на северу КиМ на власт доћи људи који сматрају да је Приштина ближа од Београда“, поручио је Вулин.