Прочитај ми чланак

ОДАКЛЕ СТРАНКАМА ПАРЕ: Донатори СНС, СПС и ДС су…

0

izbori-2014

 

Српска напредна странка имала је убедљиво најскупљу кампању за парламентарне изборе одржане 16. марта – потрошила је нешто више од осам милиона евра, тачније 942.146.074 динара. То је за око 630 милиона динара више него што је ова странка платила кампању пре две године (и тада у савезу са више мањих партија). У овој изборној кампањи и коалиција око Социјалистичке партије Србије имала је веће издатке него за изборе 6. маја 2012. Сада су утрошили око три милиона евра или 342 милиона динара, а пре две године – готово упола мање.

И Демократска странка Србије је овог пута искористила више новца – око 96 милина динара у односу на 68 милиона пре две године, али упркос томе није прешла цензус. Испод црте остали су и Либерално-демократска партија и њен савез, као и Уједињени региони Србије, чија је кампања и овог пута била знатно скупља од ДСС-ове, али су они сада барем трошили много мање него 2012. Пре две године трошкови ЛДП-а били су 230 милиона динара, а УРС је тада (на оглашавање, изборни материјал, митинге, конвенције…) потрошио чак 460 милиона динара.

kako-je-finansirana-kampanja

То је било само осам милиона динара мање него што је на кампању дала тада моћна (и уједињена) Демократска странка. Сада су разједињени, ДС и Нова демократска странка са префиксом „Зелени”, укупно потрошили око 274 милиона динара.

Од укупно 19 политичких субјеката који су били у обавези да Агенцији за борбу против корупције доставе извештај о трошковима изборне кампање за избор народних посланика, то није учинила једино група грађана ,,Патриотски фронт” – др Борислав Пелевић. Извештаји свих осталих учесника ових избора могу се видети на сајту агенције.

„Тешко је дати прецизну процену колико ће трајати поступак контроле извештаја, јер контрола не зависи само од Агенције за борбу против корупције, већ и од спремности других државних органа, правних лица и политичких субјеката на сарадњу са агенцијом. Досадашње искуство говори да ће бити потребно не мање од три месеца од подношења извештаја”, кажу за „Политику” у овом независном контролном телу.

Приходна страна ових извештаја открива како су странке финансијски „покриле” поменуте трошкове, то јест нису их покриле, бар када је реч о највећим странкама. Пре две године само су УРС и ЛДП потрошили више него што су скупили. Овог пута, рачунајући прилоге физичких и правних лица, сопствена средства и кредите, који су дати у нашој табели, и средства из јавних извора, то јест буџета, само је СНС прикупио више него што је потрошио. Добрим делом захваљујући и великом броју освојених мандата, због чега је из републичке касе добио укупно 432 милиона динара. Подсетимо, сви учесници избора добили су исту своту за кампању – 8,9 милиона динара, а после објављивања резултата већи део колача је подељен само онима који су прешли цензус. Тако је још и коалиција око СПС-а добила укупно око 127 милиона, листа „Са Демократском странком за демократску Србију” близу 60 милиона, а широка коалиција коју је предводио Борис Тадић – 57 милиона динара.

Према овим извештајима, напредњаци су имали највише прилога физичких лица – 2.805 њихових чланова и симпатизера давало је између 800 и 400.000 динара. Куриозитет је да је више од 95 одсто ових приложника уплатило исту суму – по 40.000 динара. Подсетимо, СНС је на сличан начин прикупљао средства и пре две године. Тада је око 2.200 особа дало по 19.000 динара.

rashodi-partija-i-koalicija-za-parlamentarne-izbore-2014_

Најјачој партији у Србији новчани прилог су дала само два правна лица, укупно 505.000 динара. Од тога, фирма „Лидер про” је дала пола милиона.

Све друге партије су имале знатно мање приложника, па су се и лакше могла видети нека од познатијих имена. Тако је социјалистима прилоге уплатило око 220 грађана, а више њих издвојило је по 700.000 динара, што је највећа појединачна уплата. Толико је дао и функционер СПС-а Душан Бајатовић. Социјалисти су највише прикупили донација од правних лица, од њих 11, а најдарежљивије биле су фирме „Рави ЦО” – седам милиона, „Пасаж адвертајзинг” – око 6,8 милиона, „Футура ГС” – пет милиона…

Коалицију око Демократске странке највише је финансијски помогао њен лидер Драган Ђилас. Он је, као физичко лице, донирао 800.000 динара (а толико је приложио и Божидар Ђелић), а његова фирма „Мултиком група” дала је осам милиона. Уз то, средства ове фирме била су јемство за средства из буџета.

НДС-Зелени добили су прилоге од 50-60 грађана, а највише се истакао Бранко Радујко – са 800.000 динара. Функционер НДС-а Александар Сенић дао је 200.000. Од правног лица Суботић-Хомен (вероватно адвокатска канцеларија мајке Слободана Хомена, бившег државног секретара у Министарству правде), Тадићева коалиција добила је више од милион динара.

ДСС-у је појединачно највише приложио његов функционер Андреја Младеновић (100.000 динара), сада заменик градоначелника Београда. И две фирме су донирале ову странку – „Империја компани” са осам милиона и „Аурора ММ” са 3,5 милиона динара. Јемство за средства из буџета и овог пута обезбедио је бизнисмен и члан странке Ненад Поповић, хипотеком на његову непокретност. Ова странка је једина, уз напредњаке, која је узела кредит, и то у доста мањем износу. И ДСС и СНС су, иначе, кредит подигле код АИК банке.

Хипотеком на стан је своју предизборну кампању покрио и бивши министар привреде Саша Радуловић. Једина донација његовој листи која је освојила нешто више од два одсто гласова, била је од истоименог удружења грађана „Доста је било” – 595.000 динара.

Међу онима који нису прешли цензус налазе се и радикали који нису имали никакву донацију и нису узимали кредит, а у кампању су ушли са 456.000 динара сопствених средстава. За разлику од њих, група грађана „Двери” прикупиле су од чланова и симпатизера око 415.000 динара.

Највећи појединачни прилози за кампању:

Драган Ђилас (ДС) 800.000 динара

Божидар Ђелић (ДС) 800.000 динара

Душан Бајатовић (СПС) 700.000 динара

Бранко Радујко (НДС-Зелени) 800.000 динара

Андреја Младеновић (ДСС) 100.000 динара

(Политика)