Прочитај ми чланак

Од Београда до Ниша протести против власти! (ВИДЕО)

0

У два велика града у Србији, Београду и Нишу, ове суботе одржана су два значајна протеста. Први, фриленсера у Београду поводом драконских пореских мера, према којима радници на интернету морају да плаћају 46% пореза и то ретроактивно. Други, у Нишу, због дивљачке вожње, организован је поводом трагичне смрти дечака и мушкарца које је на пешачком прелазу покосио бахати младић.

Србија се буди! – реченица која најбоље описује данашња дешавања у нашој земљи. Иако режимски медији то не јављају, јер се баве висином снежног покривача у земљи, у Србији су одржана два велика протеста, у два велика града, Београду и Нишу. Иако су циљеви протеста различити, разлози су исти. Народу је доста понижавања, бахаћења, како власти, тако и појединаца блиским власти. Доста им је да постоје подобни и неподобни, заштићени и незаштићени.

Било је потребно само неколико месеци од великих протеста у Београду, где је власт показала сву своју бруталност и насиље које је од почетка владавине овог режима краси, да се народ опет продрма и изађе на улице да тражи права.

Док фриленсери у Београду траже да се чује њихов став и да власт има разумавања за њих, те да им не тражи да ретроактивно плаћају порез ненорманих висина, Нишлије траже да се чује вапај суграђана поводом бахате вожње у том граду, која је имала за последицу гашење два живота. Осим убистава на пешачком прелазу, Нишлије су бесне и због трагично настрадале девојке Јоване, која је била у свом аутомобилу када се други аутомобил великом брзином закуцао у њен.

Пошто су медији затворени, очито да је улица једини начин да ова власт чује шта грађани имају да јој кажу, а познато је да режим није имун на протесте и улицу. Летос су на београдске одговорили полицијским пендрецима, псима и сузавцем, а на данашње у Београду и Нишу – медијском тишином.

Свакако да власт мора да одговори на многа питања и да пронађе решења за проблеме који се из дана у дан гомилају. Сведоци смо како од једног настаје на стотине протеста широм Србије.