Прочитај ми чланак

ОЧЕКИВАНО? Вучићев Чанак хвали патријарха Порфирија: Склониће СПЦ од политике

0

Председник ЛСВ Ненад Чанак оценио је да нови патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије може да допринесе смиривању националистичких страсти у региону.

„Порфиријева реченица да бог није ни Србин, ни Хрват, ни Немац, већ је бог љубав, није реченица да би миловала тврде уши, него зато што он у то истински верује. Такав човек се тешко може уцјењивати“, рекао је Чанак за сарајевску Фејс (Фаце) телевизију.

Он је рекао и да је Порфирије „сјајан интелектуалац“, образован, оријентисан ка хуманистичком приступу према људима.

„Биће дах свежине у СПЦ-у, помирујуће ће деловати на све људе, његово именовање је добра вест. Млад је човек и може дуго бити на трону. Мењаће ствари и због младости ће имати и времена за то. Један је од људи који су бесконачно драгоцени на овим просторима. Надам се да ће успети да избаци политику из СПЦ-а“, казао је Чанак.

Он је још рекао да је српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик направио „озбиљне фаулове“ у последње време и додао да не зна како ће и да ли ће Додик политички преживети.

„Александар Вучић има пред собом изборе за председника Србије. Његов циљ је да добије изборе у првом кругу. Било какав други круг би био изазован. Додиково стално присуство уз Вучића је покушај да се Вучић постави као председник свих Срба, а не само Србије. То смо гледали и код Милошевића и у другим случајевима. А чим прођу избори, у њиховом односу ће доћи до захлађења. Вучић има довољно својих проблема и хипотека, што из прошлости, што из садашњости. Зашто би он себи на рачун стављао и Додикове хипотеке“, оценио је Чанак.

Говорећи о смрти југословенског и војвођанског песника и писца Ђорђа Балашевића, Ненад Чанак је рекао да су се њих двојица познавали „дуго и добро“.

„Један је од највећих војвођанских песника свих времена. Био је посебан човек. Био је велики противник рата, избегавао је политички ангажман. Био је самац и водио је битке на свој начин, за своје вредности“, рекао је Чанак.