Прочитај ми чланак

Обустављен протест у Н. Саду: Организатори „Све мора да стане“ зауставили окупљања

0

Новосадска опозиција одлучила је да стопира одржавање протеста "Србија против насиља" у војвођанској престоници, сазнаје 021.рс.

Протести „Нови Сад против насиља – све мора да стане“ били су организовани седам пута, а на њима су грађани давали подршку захтевима који су формулисани након два масовна убиства у Србији, у мају ове године.

Одлука о томе да све мора да стане, укључујући и протесте, донета је у уторак на састанку представника опозиције и грађанских покрета који су били технички организатори досадашњих окупљања, објавио је портал 021.

Према сазнањима 021.рс, за прекид протестних окупљања гласали су Демократска странка, Заједно, Народна странка, Србија центар – СРЦЕ, Странка слободе и правде, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет, Мост солидарности, Омладинска студентска акција – ОСА и Нова – да се струка пита.

Састанак опозиционара је био кратак и углавном се свео на гласање о прекиду протеста. Поједини опозиционари су навели да би ово могла да буде само „летња пауза за годишње одморе“, те да се протести наставе на јесен, али до краја није заузет заједнички став о томе да се прекид протеста тако и представи.

На могућност наставка протеста на јесен указује и секретар Градског одбора Заједно Младен Цвијетић. Он за 021.рс каже да је одлука о обустављању протеста донета већином гласова представника више од десет опозиционих странака и грађанских покрета.

Према његовим речима, због временских прилика и због тога што је опала енергија грађана, разматраће се пласирање идеје „Србија против насиља“ у другим облицима.

„Гледаћемо да се ‘Србија против насиља’ у Новом Саду пласира у неким другачијим форматима како бисмо сачували ватру за време када се протест буде вратио на ноге и када се људи буду вратили на улици у респектабилном броју. Очекујемо да то буде на јесен, у септембру или октобру“, наводи Цвијетић.

Опозиција се није званично оглашавала након одлуке да се протести прекину. Цвијетић наводи да ће у петак протестно окупљање заменити конференција за медије и протестна акција – перформанс.

До прекида шетњи и блокада у Новом Саду долази након што се у протекле четири недеље значајно смањио број окупљених грађана. Претходно, током два мајска и првог јунског протеста на улицама Новог Сада било је више хиљада грађана.

Протестима „Србија против насиља“ захтева се смена министра полиције Бранислава Гашића, шефа БИА Александра Вулина, смене чланова Савета РЕМ-а, одузимање фреквенција телевизијама које „промовишу мржњу и насиље“ (Пинк и Хепи), али и гашења таблоидних медија који „објављују лажне вести, шире говор мржње и насиља и континуирано крше новинарски кодекс“.