Прочитај ми чланак

Обрадовић: Неопходно национално окупљање са обе стране Дрине за одбрану РС

0

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић позвао је у Београду на "велико, национално окупљање и јединство са обе стране Дрине за одбрану и заштиту Републике Српске (РС), без обзира на наше идеолошке, политичке разлике, или поделу на власт и опозицију"

„Ово је тренутак кад треба да будемо апсолутно јединствени око очувања Косова и Метохије у саставу Србије, као и одбране и заштите РС и њених загарантованих права из Дејтонског споразума“, рекао је Обрадовић на конференцији „Стоп западним притисцима: У одбрану РС“ коју су Двери организовале са Српском странком Заветници и Покретом за одбрану Косова и Метохије.

Он је рекао да жели да та конференција, у којој су учествовале и друге јавне личности, буде „нуклеус још ширег окупљања које би требало да уследи за одбрану и заштиту РС“, уз напомену да то мора да буде много присутнија тема у Србији.

„Нови, истовремени, западни притисак према Србима на Косову и Метохији као и на РС, усмерен је на угрожавање наших националних и државних интереса. Део је ширег плана – НАТО опкољавања Русије, који жели да спречи да у позадини новог фронта у Украјини буде било какав глас другачији од коалиције за увођење санкција Русији“, навео је Обрадовић.

Он је рекао да су се Срби „као непокоран и слободарски народ поново нашли на удару Запада и оптужују нас за угрожавање мира, иако је права адреса за то у Приштини и у Сарајеву“.

„Јасно је да РС нема никакву кривицу ни за најновију кризу у Босни и Херцеговини, не крши Дејтонски споразум ни Устав. То раде званично Сарајево и колонијални управник Шмит, РС се само брани“, навео је Обрадовић, као и да њој прете укидањем кроз „отимање имовине и другим неуставним поступцима“.

Члан Председништва Српске странке Заветници Данијел Игрец је рекао да „не постоји тачка на мапи света која је већи трну у оку интересима западног империјализма од РС, она је стална мета напада јер у њиховим мапама за 21. век није ни постојала“.

„Она је изникла као аутентични израз државотворне воље српског народа западно од Дрине“, рекао је Игрец и да је председник РС Милорад Додик на удару јер се одупире Западу.

Игрец је оценио да је „после француско-немачког плана за Косово уследио нов напад на РС“ и да је неопходно показати свима да „Београд стоји уз РС и да народ са ове стране Дрине препознаје са чим се тамо суочава српски народ“.

Представник Покрета за одбрану Косова и Метохије Милош Ковић је нагласио да се не може „трговати границама Србије ни слободом РС“ и да тема РС „мора да буде кључна у овдашњој јавности“.

„У РС се бране границе Србије, бране се Косово и Метохија“, навео је Ковић и рекао да је РС „брана да се не понови геноцид над српским народом на том простору“.