Прочитај ми чланак

О АМЕРИЧКОЈ НАЦИЈИ (АНАЛИЗА): Глупи, али безобразни

0
Фото: Бошко Карановић

Фото: Бошко Карановић

Политичко незнање (при томе не само обичних) Американаца поражава. Судећи по резултатима испитивања, 63 процента Американаца у узрасту од 18 до 24 године није у стању да нађе на карти Ирак, 88 процената – Авганистан, а 70 процената – Северну Кореју, иако о тим земљама давно трубе СМИ.

Без обзира на обиље новости с Блиског Истока, три четвртине не зна где се налази Израел или Иран, а 63 процента нема појма о томе где се налази Саудијска Арабија. Незнање карте прати незнање других земаља: на пример, 75 процената није у курсу да су огромна већина становништва Индонезије муслимани, а половина сматра да у Индији влада ислам. Американци не знају датуме и престонице иностраних држава. Не познају Американци ни сопствену земљу. Половина није у стању да на карти нађе државе Њујорк, Мисисипи или Луизијану.

Не стоји боље ствар у САД ни са знањем историје. Истраживања, спроведена међу студентима 55 елитних универзитета, показала су да 40 процената не знају када се збио Грађански рат (1861–1865), а 56 процената нису могли да кажу када је председник био Абрахам Линколн. Часопис Њузвик задао је хиљади случајно изабраних Американаца неколико питања, на која традиционално морају да одговоре имигранти желећи да добију америчко држављанство. Скоро три четвртине нису умели да кажу зашто се одигравао „хладни рат“, а 44 процената није успело да дефинише Закон о правима који је нераздвојни део устава земље.

Нема ничег чудног у томе што незнање царује у земљи, чији је један од највећих ауторитета, Хенри Форд, рекао да је „историја – којештарија“. Али, не боље оријентишу се Американци и у савременом свету. Не тако давно амбасадор САД у Индонезији изјавио је да се Босна и Херцеговина налази у Африци.

На таквом тлу протичу и скандали, појачавани неизмерним амбицијама и надувеношћу америчких представника. Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби ових дана изазвао је политичку буку: у свом интервјуу локалним СМИ он је фактички указао руководству Србије кога и када они могу да позивају у своју земљу. Раздражење дипломате изазвала је могућа посета Србији председника Русије Владимира Путина. Вођа руске државе спрема се да дође у земљу у официјелну посету поводом празновања 70-годишњице ослобођења Београда. Кирби је дао да се схвати да је Србима боље да позову украјинског лидера Порошенка.

porosenko obama
Све је почело од интервјуа америчког амбасадора у Србији Мајкла Кирбија једним од најутицајнијих београдских новина. Дописник „Вечерњих новости“ Данијела Милинковић питала је о притиску на земљу Запада због намере да се не уводе санкције против Русије и не улази у НАТО, и између осталог заинтересовала се шта мисли господин амбасадор о могућој посети Београду руског председника?

„Ако је то припремљено поводом 70-годишњице ослобођења Србије од фашизма, онда зашто ће допутовати он и зашто нису позвали Украјину?“ – упитао је амбасадор.

Читаоци новина су се побунили. 600 гневних коментара за једно вече: САД опет одлучују шта је за Србију добро, а шта не баш. Американци од 2001.године донирали Србији 844 милиона долара. Само материјална штета од америчког бомбардовања износи 120 милијарди долара. Ако наставе овим темпом требаће им још 1.420 година да плате оно што су дивљачки уништили.

Жале се Београђани и на то што је историчар по образовању, студент Пенсилванијског универзитета господин Кирби предавања из историје очигледно замењивао шетњама: стога и не зна да никаква Трећа украјинска армија, којој је он приписао заслуге за ослобођење Београда, уопште и није постојала.

Мајкл Кирби је од 2006. до 2008. године био амерички амбасадор у Молдавији, а пре тога две године је провео на месту генералног секретара у амбасади САД у Сеулу. Током своје дипломатске каријере Криби је радио у Варшави, Кракову, Копенхагену, Дар ес Саламу (Танзанија) и Џорџтауну (Гвајана), такође у генералном конзулату у Франкфурту. Учествовао је у конзуларној делатности на територији бившег СССР. У Вашингтону је заузимао дужности директора канцеларије у Бироу информација и истраживања, старијег референта у Одељењу за послове Карипског басена у Државном департману САД. Завршио је с одличним успехом универзитет у Пенсилванији и учио на универзитету у Северној Каролини.

Председник Фонда Светог Андреја Првозваног Владимир Јакуњин изјавио је да је амерички дипломат показао непознавање историје СССР и Другог светског рата. Јакуњин је признао да је и раније сумњао да на најбољим америчких факултетима будућој политичкој елити дају исправна знања историје и политике. Не једном смо постајали сведоци да амерички чиновници бркају делове света и континенте, додао је Јакуњин.

aleksandar-vucic-1362170571-275663(1)

„Господин Кирби, искрени пријатељ Србије, није имао у виду ништа лоше. Он је погрешио само у једном, назвавши Трећи украјински фронт армијом. Грешка се састоји у томе што реч „украјински“ подразумева не етнички састав војника већ географски положај. И ми знамо да је Толбухин, који је међу првима ушао у Београд, био руски маршал“, истакао је, са своје стране, премијер Србије Александар Вучић.

Треба истаћи да се не тако давно Мајкл Кирби осмелио да каже директно у етар: „Србија је гласно истакла уважавање територијалне целовитости држава-чланица ОУН, али никада то не признаје о Украјини“. На изјаву амбасадора одмах је реаговао премијер Вучић. Он је недвосмислено дао да се схвати супротно, не заборавивши да дода да је Крим део територије Украјине, а не Русије.

Официјелно о могућој посети Србији руског руководства 20. октобра, за сада није објављено ништа. Али на главној пешачкој улици Београда припрема је, изгледа, почела. Житељка западног Косова Милева Спасић каже: мајице се продају по 50 комада недељно, али ако дугоочекивани гост допутује тираж се лако може увећати.

У самом центру Београда упоредо с председничком палатом, парламентом и градском кућом, на месту где се раније налазила амбасада Руске империје, припремају се да подигну споменик у Србији највољенијем руском императору – Николају Другом. И завршетак радова одређен је управо за средину октобра.

(Видовдан – Божидар Трпковић)