Прочитај ми чланак

НОВИ ШЕФ ДС НАЈАВЉУЈЕ ШИРОКИ ОПОЗИЦИОНИ БЛОК, добродошле и Двери

0

Нови председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да је Србији потребан широки опозициони савез акционог, а не програмског типа, као што је био ДОС 2000. године. Каже и да се са Драганом Ђиласом срео накратко после избора у ДС, и да ће разговарати са свим опозиционим лидерима како би се успоставила сарадња.

Лутовац је за Н1 рекао да су демократе разумеле поруку грађана који им на последњим изборима у Београду нису дали подршку, јер је после председничких избора постојала нада да ће се направити шири опозициони блок који би се супроставио режиму, а то се није десило. Грађани су, како сматра, самостални излазак ДС-а на изборе у главном граду схватили као неку врсту опструкције.

Председник ДС-а верује да је суштина политике у компромису, који се међутим у овдашњем политичком речнику искључиво дефинише као нешто негативно, и уз који обично иде атрибут „трули“.

– Наш је задатак да ускладимо интересе људи које представљамо. Спреман сам на компромис, да се дефинишу циљеви и да се окупе разнородне странке, другачијег програма, али којима слободни медији нису спорни, независно судство није спорно, да се мења изборни закон није спорно… – навео је Лутовац.

На питање какву је поруку желео да пошаље фотографијом прославе своје победе са Драганом Ђиласом, Лутовац је рекао да је реч о приватној фотографији коју није он објавио, као и да није реч ни о каквој прослави, него да је са својим сарадницима после Изборне скупштине сео на пиће и позвао Ђиласа да сврати након што је од њега добио поруку честитке.

– Сликаћу се сутра са Јанковићем и Јеремићем, и видећемо која прича ће да се направи око тога – казао је нови лидер демократа.

Разговараћу и са Јанковићем

Лутовац наводи и да се са Ђиласом досад једино сагласио о томе да опозицији није потребан програмски већ шири, акциони савез који би донео већи маневарски простор да се добија подршка грађанима. О томе ко би све био део тог савеза тврди да још нису разговарали, и додаје да прави разговори тек следе, како са Ђиласом, тако и са другим опозиционим лидерима.

На питање да ли ће прихватити позив Саше Јанковића да се сусретну, Лутовац је одговорио „наравно“, истичући да му је дужност да разговара са лидером ПСГ-а.

– Покушаћемо да ово о чему говорим буду наше заједничке теме разговора – рекао је Лутовац.

Упитан о евентуалној сарадњи са Дверима у опозиционом савезу, Лутовац је рекао да су Двери на потуно супротном политичком спектру у односу на ДС, али да је сарадња могућа уколико се сагласе по питањима слободе медија, независности правосуђа и измена изборног закона.

Подсетио је и да је ДОС 2000. године био широка коалиција акционог типа када су дефинисане одhttps://srbin.info/2018/06/05/sramota-posle-politickih-podobnih-direktora-srbija-dobila-i-podobne-malinare/ређене теме око којих се окупило чак 19 странака.

– Двери нису на дневном реду. Питање је да ли ћемо доћи до Двери, да ли ћемо бити спремни да разлике ставимо по страни, а покушамо да нађемо најмањи заједнички садржилац – истакао је Лутовац.