Прочитај ми чланак

Нови глас из ЕП: Неправилности на изборима да се истраже на међународном нивоу

0

Европска зелена партија тражи да се неправилности забележене на изборима у Србији истраже на међународном нивоу.

Зелени подсећају да је извештај међународних посматрача избора указао на „озбиљне неправилности које су утицале на резултате избора“, а да су српске власти „тихо одлучиле“ да не истражују даље наводе.

Они подсећају да је рок за подношење жалбе Уставном суду за изборе у Београду одређен 15 дана од објављивања у београдском Службеном листу, као и да се валсти „претварају да је Службени лист наводно објављен 3. јануара, али је он остао недоступан јавности у било ком облику“.

– Ово је још један пример владавине Српске напредне странке, која је придружени члан Европске народне партије (ЕПП) и председника Србије Александра Вучиц́а, који користи сва средства, укључујуц́и и заробљавање медија и институција, да остане на власти – навео је Томас Вејц, посланик у Европском парламенту и копредседавајуц́и Европске зелене партије.

Он је додао да је организација ЦРТА „врло јасно закључила да је организована миграција бирача утицала на резултате локалних избора у Београду“.

Претходно је, на дебати о изборима у Србији одржаној у Европском парламенту, рекао да „постоје јасни докази да су избори покрадени“, позвао на независну међународну истрагу и позвао државе чланице ЕУ да не прихвате резултате избора док се истрага не буде завршена.

Европска зелена партија додаје да је осудила манипулацију изборном вољом грађана Србије и пружила подршку грађанима Србије који протестују „јер их је влада изневерила у испуњавању основних демократских стандарда – организовања слободних и фер избора“.

– Захтевамо подршку Србији у примени препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) и пажљиво прац́ење, као и ширу подршку у унапређењу демократских процеса у земљи која тежи придруживању Европској унији – наводе Зелени.