Прочитај ми чланак

Нови државни посао фирми којој је „једини посао да штити власт од грађана“

0

Секретаријат за опште послове у Београду доделио је посао обезбеђења објеката Градске управе познатој фирми „Атлас секјурити доо“, која има седиште у главном граду. Вредност овог посла износи 108 милиона динара (са ПДВ), чиме је ова фирма наставила успешну сарадњу са институцијама Града Београда, будући да је и у прошлости за потребе обезбеђења добијала вишемилионске послове. После обезбеђивања вакциналних пунктова и споменика Стефану Немањи, добили су још један посао за који ће инкасирати скоро милион евра.

У конкуренцији два понуђача, Град Београд прихватио је понуду фирме „Атлас секјурити“ која је због ниже цене од конкурента добила посао обезбеђивања објеката Градске управе. Надлежна комисија проценила је да је понуда задовољила све услове, због чега је Секретаријат за опште послове закључио оквирни споразум са фирмом „Атлас секјурити“. За посао обезбеђења Градске управе зарадиће 108 милиона динара (са ПДВ), односно 915.000 евра.

Фирма „Атлас секјурити“ има дугогодишњу историју сарадње са институцијама у главном граду. Шира јавност први пут је чула за ову фирму током протеста становника Бановог брда, који су данима бранили паркић од инвеститора – предузећа “Нива билдинг” који је ту желео да зида зграду. У намери да крену са радовима, у паркић је долазило и обезбеђење – запослени у фирми Атлас секјурити, који су „чували“ ту локацију од грађана.

То предузеће за физичко – техничко обезбеђење добило је бројне послове и у јавном сектору. Тако је током 2021. године у преговарачком поступку, добило посао обезбеђења пунктова за масовну вакцинацију и припадајућег магацина, а уговор је вредан око 10,2 милиона динара. Услугу спасилачког обезбеђења пружали су и у ПД „25. мај – Милан Гале Мушкатировић“, а трогодишњи посао иста фирма добила је и од Ратела.

„Атлас секјурити“ склапао је уговор и са ЈП Београдске електране, Народним позориштем и Народним музејом, спортским центрима „Олимп“ из Београда и „Чаир“ из Ниша, градом Јагодина, као и Драгачевског сабора трубача у Гучи.

Шефица одборничке групе „Правац Европа“ Мила Поповић каже за Нову да још увек није јасно колико ће ова услуга заправо да кошта и подсећа да је обезбеђење градске управе неколико пута спречавало грађане да приступе јавним расправама.

„Интересантна чињеница у целом овом ангажовању је да је Атлас Секјурити понудио услуге обезбеђења за цену од око 52 милиона, а закључује се оквирни споразум за до 108 милиона динара. Дакле, није јасно ни колико ће ова услуга да кошта. Подсетимо се да је обезбеђење градске управе неколико пута спречавало грађане да приступе јавним расправама као на пример за планове изградње за Макиш или за план за метро. То се очекује од обезбеђења градске управе у време СНС. Пре свега да штити управу од грађана који само хоће да се изјасне о томе да не желе да им се угрожава водоизвориште или да се гради метро по вољи политичара и инвеститора, а не по мери грађана овог града“, истиче она и додаје:

„Сви њихови подизвођачи су ту да заштите “ћеф моћника”, а не да раде свој прави посао. Због тога што нико не може да се одржи на власти тако што користи кордоне обезбеђења у скупштинама, испред институција ради спречавања грађана да кажу на миран начин шта мисле и како желе да живе, СНС губи подршку и изгубиће Београд на следећим изборима. Људи који насиљем и силом владају не могу да покоре овај град, нити могу и желе да се боре против тог истог насиља“, закључује Поповић.

Фирма „Атлас секјурити“ основана је 2013. године, а на њеном челу се дуго година налази Вељко Симић. Да добијају велике послове од града потврђују и њихови финансијски извештаји, односно биланси који су из године у годину бољу. Само прошле године „Атлас секјурити“ остварио је нето добитак у вредности од готово 64 милиона динара, док је годину раније, односно 2021. године, тај добитак износио 24 милиона динара.

Директор Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) каже да је „Атлас секјурити“ једна од класичних парадржавних фирми која добија послове због блискости и синергије са политичким чиниоцима.

„Јавна је тајна да су блиски са једним министром у влади Србије, а да су пре тога добијали бројне послове у граду Београду. Већ су били ангажовани, без икаквог тендера, за Музеј града Београда, РАТЕЛ, вакциналне пунктове у граду, Спортски центар ‘25. мај‘, ЈКП Београдске електране, итд. Фирму, поред блискости са министром и другим политичарима, карактеришу и инциденти, попут оног из 2020. године, када је радник њиховог обезбеђења претукао жену без повода на Новом Београду“, јасан је Јовановић.