Прочитај ми чланак

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ НА КиМ: Албанци пиштољем претили Србима; Ухапшени данас пред судом

0

Миладиновићима је док су у аутомобилу чекали мајку да се из Приштине врати са посла, пришао Албанац и почео да виче. У северном делу Косовске Митровице суботом пијачни дан, а јутрос је приметно мање продаваца

ДАН после упада приштинских специјалаца на север Косовске Митровице дошло је до новог инцидента. Двојица Албанаца су уз претњу ватреним оружјем покушала да нападну Данијелу и Данијела Миладиновића из Доње Брњице код Приштине.

После јучерашњих мирних протеста због хапшења четири особе на северу Косовске Митровице је мирно али напето. Суботом је овде пијачни дан, а јутрос је приметно мање продаваца, који нису дошли због уведених такси а мање их је из српских средина из централног дела Косова, којима је ова пијаца једино место где могу да продају своје производе.

Адвокат Дејан Васић, правни заступник Драгише Марковића, једног од четворице Срба ухапшених у северној Косовској Митровици, казао је да је његов клијент тренутно смештен у полицијској станици у Приштини и да ће данас бити изведен пред Основни суд у Приштини.

11:9 – СИМИЋ: БРИНЕ ШТО СУ СРБИМА ДОДЕЉЕНИ АДВОКАТИ ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је данас да је посебно узнемирујуће то ссто су тројици јуче ухапшених Срба додељени адвокати по службеној дужности, због измишљених бирократских процедура.

Симић је казао да су Влада Србије и њена Канцеларија за КиМ ангажовали четири адвоката који ће бранити ухапшене Србе, али да тројица ухапшених Срба нису добили правну помоћ коју су хтели и која им је обезбеђена.

„То што се извлаче на бирократске процедуре указује да се крше основна права ухапшених Срба“, казао је Симић за ТВ Прва.

Подсетио је да су добијене и званичне информације да су неки од ухапшених тешко претучени, те да Српска листа захтева да се они прегледају од стране српског медицинског тима из Косовске Митровице, како би се утврдило њихово стање.

Каже и да је у десет сати почео састанак Кризног штаба како би се анализирала безбедносно – политичка ситуација и размотрили даљи кораци.

Упитан да ли је почела да се осећа несташица намирница из Србије намирнице, Симић је казао да трећи дан нема новина из Србије и подсетио да се то дешава иако су дистрибутери новина одлучили да плате таксу.

„С друге стране, већ се полако осећа и несташица млека“, казао је Симић.

Додао је да се може помислити када се погледају улице Косовске Митровице и градова на северу да је нормализовано стање и подсетио да су се Срби тако понашали и у другим сличним ситуацијама.

„То говори о одлучности Срба да без обзира на притиске којима су изложени остану и опстану на овим просторима“, истакао је Симић и додао да поруке које су добили од председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић говоре да у тој борби Срби на КиМ неће бити сами.

Према његовим речима, једна од главних порука председника Вучића јесте да Срби на КиМ неће остати гладни и жедни, која је народу значила да настави са уобичајеним активностима, као и да ће Србија с представницима Срба са КиМ изнаћи начин како да се све одвија у нормалним токовима.

10:46 – ПОЧЕЛА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА

Данас око 10.00 почела је у Косовској Митровици ванредна седница Кризног штаба четири општине на северу Косова и Метохије.

На јучерашњој првој седници анализирана је политичко-безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије, после упада специјалне јединице косовске полиције Росу и хапшења четворице Срба који су наводно повезани са убиством лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

На јучерашњој седници сстаба опсстина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток затражено је да се укину таксе на српске прозводе јер ће се због тих мера Срби иселити са ових простора, да се одмах пусте ухапссени грађани Косовске Митровице или да се понуде валидни докази, да се сачува мир и безбедност, да то обезбеде и гарантују Кфор и надлежне међународне институције на КиМ и да се одрже мирни и ненасилни једносатни протести против политичког и полицијског терора Приштине над Србима.

10:41 – ВУЛИН: БЕЗ РУШЕЊА ВУЧИЋА НЕМА ПРИЗНАЊА КОСОВА

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да „једини начин да Србија призна Косово јесте да (председник Србије Александар) Вучић буде срушен и замењен неким послушним и слабим“.

10:01 – СРБИМА ПРЕТИЛИ ПИШТОЉЕМ

Двојица Албанаца покушали су да нападну брата и сестру Данијелу и Данијела Миладиновића из Доње Брњице код Приштине, јавила је данас Прва ТВ.

Миладиновићима је док су у аутомобилу чекали мајку да се из Приштине врати са посла, пришао Албанац и почео да виче. А онда су брат и сестра приметили да се њиховом возилу приближава други Албанац, који је у рукама држао пиштољ.

Они су успели да побегну колима, али су исти људи касније препречили пут возилу у којем се налазила њихова мајка и њене колеге. 

Случај је пријављен полицији, а сигурносне камере забележиле су покушај напада.

09:40 – СРБИН КОЈИ ЈЕ ИЗБЕГАО ХАПШЕЊЕ ЗА „НОВОСТИ“

НИСАМ ништа лоше урадио. Да ли је мој једини грех то што сам председнику Вучићу изнео проблеме Срба у Гораждевцу и Метохији?! А рекао сам истину.

Овим речима Милош Димитријевић, председник Привременог органа општине Пећ, представник Српске листе и председник Гораждевца по косовском систему, за „Новости“, описује како се осећа пошто су специјалци упали у просторије привременог органа, покушавајући да га ухапсе.

09:39 – УХАПШЕНИ СРБИ ДАНАС ПРЕД ПРИШТИНСКИМ СУДОМ

Адвокат Дејан Васић, правни заступник Драгише Марковића, једног од четворице Срба ухапшених у северној Косовској Митровици, казао је да је његов клијент тренутно смештен у полицијској станици у Приштини и да ће данас бити изведен пред Основни суд у Приштини. Васић је рекао да нема прецизну информацију због чега су четворица Срба ухапшена, али да се доводе у везу са убиством председника Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда (СДП)“ Оливера Ивановића. 

Он је за Радио-телевизију Србије оценио да је „чудно“ то што се ухапшени налазе у Приштини, с обзиром да се убиство догодило у северној Косовској Митровици, због чега сматра да предмет треба да буде у том граду.

Чудним је назвао и то што је његов брањеник већ био у поступку и кућном притвору поводом истраге о убиству Оливера Ивановића.

Драгиђа Марковић је већ привођен током истраге за убиство Ивановића, пошто је био осумњичен да је уклонио чауру метка из пиштоља са места злочина.

Адвокат Васић је рекао да, поред двојице ухапшених полицајаца, који су колеге, друга двојица ухапшених међу собом „немају никакве везе“.

09:35 – НА СЕВЕРУ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ МИРНО

У северном делу Косовске Митровице јутрос је мирно али напето.
После јучерашњих мирних протеста због хапшења четири особе и порука које су са тих скупова упућене, а то су да ће Срби остати на својим огњиштима али да траже укидање таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине и пуштање на слободу ухапшених Срба, ванредно је синоћ заседао кризни штаб.

На састанку кризног штаба четири општине на северу Косова утврђени су даљи кораци за организовање нормалног живота.

Суботом је овде пијачни дан, а јутрос је приметно мање продаваца, који нису дошли због уведених такси а мање их је из српских средина из централног дела Косова, којима је ова пијаца једино место где могу да продају своје производе.

Грађани наводе да нису уплашени, али да је све теже да мирно прихвате сталне тензије и одлуке које доносе власти у Приштини.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!