Прочитај ми чланак

Нова бриселска уцена: Београд оставља Север Космета у немилост Хашима Тачија!

0

Од Србије се тражи да, без формалног признавања независности Косова, води политику која би омогућила функционисање Косова као независне државе. Ово је потврдио и јучерашњи састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу. Шефови дипломатија о Србији поново ће разговарати у марту како би преговори о прикључењу ЕУ почели у јуну.

Немачка, Холандија и Велика Британија и овога пута биле су заговорници такозваног тврдог става према Србији. Ове три земље сматрају да Београд поред такозваних интегрисаних прелаза, треба да повуче још неколико кључних потеза међу којима је свакако најважнији „укидање паралелних структура“ што значи институционално повлачење Србије са севера Косова. Овај ће услов свакако остати и на пролеће. Он се провлачи кроз све закључке европских институција и заправо је део Ахтисаријевог плана који је Србија званично одбила 2007. године.

Шта стварно може Шпанија?

О ставу Шпаније у вези закључака о проширењу ЕУ и западном Балкану могли би да расправљају сутра на самиту и шефови држава и влада ЕУ. Остаје, међутим, велико питање колики је капацитет Шпаније да се бори против политичке воље Немачке у ситуацији када Мадрид носи тешко бреме економске кризе, а од Берлина очекује да му помаже.
Иако је уочи састанка шефова дипломатија изгледало да се државе ЕУ не слажу око тога да ли треба изричито навести условни датум за отпочињање преговора, испоставило се да је разлог неслоге суштинске природе и тиче се питања приступа Косову као независној држави.

Наиме, како је „Вестима“ рекао упућени дипломатски извор у Бриселу, у нацрту закључака јучерашњег састанка шефова дипломатија говори се о интеграцијама Србије и Косова као о одвојеним, али паралелним процесима. О дијалогу Београд-Приштина говори се као о заједничкој осовини која би одређивала брзину напредовања ка ЕУ.

И за Србију и за Косово март се наводи као датум када ће бити вредновани постигнути резултати како би преговори отпочели у јуну. За Србију то су преговори о пријему, а за Косово то су преговори о склапању уговора о стабилизацији и придруживању.

Са оваквим приступом Косову не слажу се земље као Шпанија, Кипар, Грчка, Словачка и Румунија. Шпанија има тренутно велики проблем са својом покрајином Каталонијом која је пред отцепљењем. Зато је Мадрид јуче уочи састанка чак запретио да ће блокирати доношење закључака чије усвајање мора да буде једногласно.

Шпанци и Кипрани захтевали су да се у тексту закључака не каже да се поздравља напредак Косова већ да се он „прима к знању“ што је дипломатски начин да подсете да неће признати Косово.

 

(Вести онлајн)