Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Нисмо дошли до тренутка када треба да наставимо разговоре са Приштином

0

ivica_dacic_main_epa(Бета, Танјуг)

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у петак да, како сада ствари стоје, неће бити наставка преговора са Приштином јер још није постигнут прихватљив споразум.

Дачић је на скупу у Палати Србија рекао да је Србија заслужила да добије датум за почетак преговора о приступању Европској унији чак и ако не постигне договор са Приштином.

Упитан да ли ће ићи на нову рунду преговора, Дачић је одговорио негативно.

„Како тренутно стоје ствари – не, јер нисмо дошли до тренутка када треба да наставимо разговоре. У Брисел би се ишло или на наставак разговора или на потписивање споразума, а то је тешко рећи у овом тренутку“, рекао је он.

Премијер је рекао да 16. април, када висока представница ЕУ Кетрин Ештон подноси извештај Европској комисији, није „Дан Д“ за европске интеграције Србије.

„Нити је 16. април ‘Дан Д’, нити ће се срушити сви наши снови о ЕУ и Косову. Свануће и 17. април“, рекао је Дачић.

Желимо датум и мислимо да смо га заслужили

Премијер Ивица Дачић изјавио је данас да Србија тражи побољшање договора са Приштином у неким кључним областима и да ће се о томе разговарати наредних дана, као и да је посета Кетрин Ештон региону 17. априла раније најављена, али да сада за њу још нема званичних потврда.

Дачић је на регионалној министарској конференцији у Палати Србија навео да је познат закључак владе о понуди изнетој у Бриселу и да ту нема ништа ново, да нема никаквих скривених порука, нити преговора.

„Са нама, а нарочито са мном, лако је разговарати и ја увек кажем шта хоћу“, рекао је Дачић.

Он је дододао да је циљ Србије да дође до споразума, до договора.

Према његовим речима, то није никакав договор о међусобном признању, нормализацији односа са Косовом, то је договор о заједници српских општина.

Дачић је подсетио да су привремене власти у Приштини некада говориле о широкој аутономији за Србе, да се помињао Јужни Тирол, а да сада када је председник Томислав Николић изнео конкретан предлог одбијају сваки разговор о томе.

Он је рекао да би могли да понуде било који пропис по коме функционишу било које регионалне власти у Европи или чак и неки градови и да не може да се деси да једино на Косову и Метохији ништа од тога не може да постоји и да се спроведе.

„Неки су мислили да ћемо ми због датума да пристанемо на све и то није коректно“, поручио је Дачић и додао да су такође сматрали да ћемо по сваку цену прихватити нешто што није могуће применити. „Поштујем став САД, али овде није реч о њима, реч је о нама“, рекао је Дачић.

Премијер је навео да Србија тражи побољшање договора у неким кључним областима и да ће се о томе разговарати наредних дана.

Одговарајући на питање о евентуалном доласку Кетрин Ештон, он је рекао да је њена посета региону најављена пре месец дана, да би у Србију највероватније требало да дође 17. априла али да не зна да ли ће сада доћи и да није стигло никакво обавештење о томе.

Дачић је одговарајући на питања везана за евентуалне рокове Србији навео да рокови који се постављају не постоје званично већ се ради о датумима у којима Кетрин Ештон треба да поднесе извештај.

„Уосталом, и ако не добијемо датум, да ли треба да прекинемо преговоре“, упитао је Дачић и додао да ће се опет, и поред свега све вратити на разговоре.

„Желимо датум и мислимо да смо га заслужили“, закључио је Дачић.