Прочитај ми чланак

Ниш – главобоља Вучића: Пет струја напредњака на један град, севају песнице…

0

Сукобљене струје нишких напредњака наставиле су да се међусобно обрачунавају и у 2024. години. У уторак је објављен још један снимак туче чланова СНС, а то није ни први ни последњи пут да своје несугласице решавају песницама. Укупно пет струја напредњака има у Нишу, врло често су у отвореном сукобу, због чега им је рејтинг константно у паду. Све то је разлог због чега избора у овом граду није било 17. децембра.

У уторак је објављен видео снимак на којем се види туча између нишких напредњака. На њему се документовано како члан СНС Милан Симов напада началницу Управе за грађевинска питања Марину Јанковић, а затим и два портира. Симов је, иначе, био близак актуелној градоначелници Ниша Драгани Сотировски.

То није био први пут да напредњаци своје несугласице решавају физичким сукобом.

Медији су у новембру 2022. године писали да је на састанку чланова СНС у месној заједници у Нишу дошло до туче, након које је једна особа завршило на неурохирургији. До сукоба је дошло и у марту 2023. године, када је због туче међу напредњацима у општини Медијана морала да интервенише полиција.

Према писању локалних медија, у окршају су учествовали и “момци са капама и капуљачама”, а на састанку су се између осталог отимали и записници.

Због чега су чести сукоби међу нишким напредњацима?

Није непознаница да међу напредњацима у Нишу владају велика нетрпељивост и лични сукоби, који с времена на време кулминирају. Разлог обрачуна међу локалним СНС функционерима лежи у чињеници да постоји чак пет фракција које покушавају да остваре превласт унутар локалног одбора СНС у граду на Нишави.

Како објашњава извор Нове из овог града, једну од тих фракција контролише актуелна градоначелница Драгана Сотировски.

“Осим њених сарадника, имате струју бившег председника нишке општине Палилула Бобана Џунића, затим ону коју предводи бивши градоначелник Дарко Булатовић, али и кадрове који су окупљени око некадашњег градоначелника и директора Клиничког центра Зорана Перишића. Коначно, ту је и струја људи која нема истакнутог вођу, реч је о људима који преко личног богатства врши утицај на странку и кадрове унутар ње”, објашњава извор Нове из Ниша.

Коментаришући честе сукобе и нападе између нишких напредњака, саговорник Нове тврди да се фракције сукобљавају и удружују у зависности од ситуације. Сукоби и кланови су пролазни, једино што опстаје је интерес.

“Имали сте ситуацију када је Перишић требало да буде реизабран за директора Клиничког центра па су пуштане афере да му је зет ухваћен са дрогом. То је класичан пример сукоба фракција”, поручује саговорник Нове.

Рејтинг СНС пољуљан у Нишу, интервенисао и Вучић

Иако су локални избори одржани 17. децембра у свим градовима и општинама на југу Србије, једино се у Нишу није гласало. Оставку није поднела градоначелница Драгана Сотировски, а разлог је једноставан – изразито лош рејтинг СНС у овом граду.

Кључни разлог за одлуку врха СНС да не буде избора у Нишу лежи у чињеници да је подршка напредњацима на најниженим нивоу од 2012. године. Према тврдњама саговорника Нове, који је упознат са истраживањима јавног мњења и политичком климом у Нишу, власт СНС и СПС има око 30 одсто подршке, што ни изблиза није довољно да се формира победничка коалиција.

Због тога Сотировски, према информацијама Нове, неће добити подршку унутар СНС за нови мандат.

Да је у Нишу по СНС „најкритичнија“ ситуација, потврђује и то што је недавно председник Србије Александар Вучић посетио овај град три пута у само недељу дана.

Разлог за то су, како је писала „Нова“, пад рејтинга СНС, лоши односи међу локалним напредњацима и више различитих струја у самој странци.

То је и замерено напредњацима с југа, на састанку којем су присуствовали Вучић и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић.

„Састанак није био пријатан, трајао је неколико сати, а завршен је после поноћи. Представницима СНС из централне Србије је речено да под хитно морају да престану са међусобним сукобима, да има пуно различитих фракција у странци и да се то одсликава на ситуацију на терену, те да је поверење грађана озбиљно пољуљано. Такође, разговарало се и о томе што неки запослени у градској управи отворено подржавају опозицију”, писала је Нова.