Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ ПРВО У ЗАГРЕБ, Китаровићева потом у Београду

0
Фото: Танјуг/Немања Јовановић, АП/Танјуг/Лана Сливар Доминиц

Фото: Танјуг/Немања Јовановић, АП/Танјуг/Лана Сливар Доминиц

*Конкретног датума посета још нема, нити су на видику *У међувремену могућ други сусрет Николића и Грабар Китаровић на Брионима у октобру, а најкасније до краја године.

Председници Србије и Хрватске, Томислав Николић и Колинда Грабар Китаровић, договорили су се да њихов први билатерални сусрет буде у Загребу. То је, међутим, за сада једини договор, јер о конкретним датумима када би се то могло догодити нема за сада никаквих назнака. Како Данас сазнаје из дипломатских извора, у комуникацијама кабинета два председника договорено је да прво Томислав Николић отпутује у званичну посету Загребу, да би потом Колинда Грабар Китаровић узвратила посету Београду. Међутим, датум тих посета још није на дневном реду агенди Грабар Китаровић и Николића.

Сијарто и Дачић у Београду

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је у петак у Београду да је агресивна група миграната, нападајући полицајце каменицама и бетоном, пре два дана изазвала инцидент на граници између Мађарске и Србије и да му је веома жао што су том приликом повређени српски новинари. Након сусрета са Сијартом, српски шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да би на састанак шефова држава и влада ЕУ 23. септембра требало да буде позван премијер Србије Aлександар Вучић и премијери других земаља у окружењу због избегличке кризе.

У међувремену, како сазнајемо, председник Србије срешће се највероватније са председницом Хрватске у октобру, а најкасније до краја ове године. Према наводима наших саговорника из дипломатских извора, реч је о регионалном скупу „Брдо Бриони“, на којем ће главна тема бити безбедност, конкретно – избегличка криза.

То би био други пут ове године да се председници држава југоисточне Европе састају у оквиру процеса „Брдо Бриони“. У јуну месецу ове године, у оквиру истог процеса, Николић се први пут састао са Грабар Китаровић од када је постала председница Хрватске.

„Није договорена узајамна посета председника Србије и Хрватске, осим сагласности да би Николић прво требало да отпутује у Загреб, након чега би Грабар Китаровић допутовала у Београд.

У међувремену, са хрватске стране, постоји њихов начелни предлог да на Брионима у октобру месецу организују скуп „Брдо Бриони“, који би био посвећен безбедносним питањима. Aли, још увек нема конкретног плана ни позива.

Претпоставља се да Колинда Грабар Китаровић испитује спремност председника Савета Европске уније Доналда Туска да буде присутан на састанку са свим председницима држава из региона југоисточне Европе“, напомињу извори Данаса.

Да су узајамне посете два председника суседних држава „тешка“ тема, говори чињеница о немогућности договарања датума узајамних посета.

Непрестане тензије на релацији Београд–Загреб, које су се распламсале повратком Војислава Шешеља из притвора у Шевенингену у Београд, у новембру прошле године, односно резолуцијом у Европском парламенту, коју су иницирали хрватски парламентарци, а у којој се критикују српске власти јер толеришу Шешељев говор мржње према Хрватима, не јењавају ни данас. Учестале су међусобне оштре критике, које су врхуниле током обележавања Олује, а сада се настављају поводом избегличке кризе, и затварања граница између Србије и Хрватске.

Извор: Дневни лист Данас