Прочитај ми чланак

Николић: Поздравите ми Путина, Србија и Русија су увек биле на истој страни

0

sojgu

Београд — Председник Томислав Николић уручио је министру одбране Русије Сергеју Шојгуу Орден српске заставе првог степена за нарочите заслуге.

Орден је уручен због заслуга министра Шојгуа у унапређењу односа између Србије и Русије.

„Србија и Русија су увек биле на истој страни и тако ће бити и убудуће“, рекао је председник Николић уручујући орден руском министру одбране.

Николић је нагласио да Србија има свој пут „јасан и опредељен“ и да је на том путу потребна помоћ целог света, али да би га било тешко извести да није „овакве Русије – данашње Русије“.

„Данас вас одликује Србија“, рекао је Николић обраћајући се руском званичнику. Он је навео да пријатељство Шојгуа према Србији и њеном народу није зависило од наших унутрашњих односа, нити је било спутавано.

Николић је Шојгуа замолио да пренесе поздраве председнику Русије Владимиру Путину и руском народу и нагласио да су односи ушли у нову еру изградњом Јужног тока и кроз друге инвестиције.

s2

Шојгу је разумео каква је помоћ Србији потребна и да је, осим неговања поштовања, љубави, традиције и онога што две земље вековима спаја потребно унапређивати и економске односе, оценио је председник Србије.

Николић је рекао да се нада да против уручења овог ордена неће имати ниједну реч да кажу ни они који, како је рекао, будно мотре да њему лично нађу неку грешку.

Председник Србије је рекао да су Србија и Русија увек боље сарађивале у рату него у миру и да је Шојгу тај начин размишљања преокренуо. Умногоме је од вас зависило хоћемо ли да успоставимо много добре односе и у миру, рекао је Николић обраћајући се руском министру.

„Наша оружја су увек дејствовала заједно“, рекао је Николић и додао да се нада да више у свету неће дејствовати никакво оружје.“Али Србија само једно зна, Србија и Русија су увек биле на истој страни, тако је било, тако ће бити и убудуће“, поручио је Николић. Захваливши се председнику Србије за орден, Шојгу је истакао да сматра да му је тиме указана велика част.

Он се, такође, Николићу захвалио и за однос који изражава када говори о пријатељству Русије и Србије, које има вишевековне корене. Према његовим речима, те корене је врло тешко извадити и уништити.

Шојгу је навео и да је апсолутно сигуран да је ово одликовање „достојанствен наставак наших односа, како међу људима, тако и међу државама“.

Он је рекао да ће на дужности министра одбране коју је преузео крајем прошле године уложити све напоре за наставак тих добрих односа и да се они развијају у складу са стратешким уговорима које су потписали председници две земље.

(Бета, Танјуг, Б92)