Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Могерини имала замерке, ако мисле да уцењују…

0

Брисел -- Председник Србије Томислав Николић изјавио је да се Европска унија грдно вара ако мисли да уцењује Србију када је у питању независност Косова.

tomislav nikolic

Он је то изјавио после састанка који је заједно са премијером Александром Вучићем у Бриселу одржао са високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

Николић је навео да је Федерики Могерини брзо морао да изнесе све примедбе које је Србија имала.

“Десило се да Албанци имају више захтева. Превара је то да они без обзира на разговоре у Бриселу имају билатералне разговоре са многим организацијама са којима желе да буду чланови, спортске организације, па чак и Савет Европе“, рекао је Николић одговарајући на питања новинара које је преносио „Дојче веле“ на својој Фејсбук страници.

Николић се осврнуо и на “случај воз“.

“Тај воз је за нас био симбол да је Косово и Метохија саставни део Србије. Албанци имају хиљаду симбола, нико их није прозивао због тога. Шта би радили са једним путничким возилом“, рекао је он.

Николић је додао да је очигледан став Приштине да се представљају као независна држава.

“Са нама разговора о независности нема. О бољем животу, једнаким условима за све, за то смо спремни. Ако ЕУ мисли, или било која држава на свету да може да нас уцени да признамо независност грдно се варају“, нагласио је председник Србије.

Како каже, дијалог у Бриселу и пре 2012. има смисла, а 2012. је потпуно добио смисао.

“Смањене су тензије. Уколико би се заиста инсистирало на независности, онда то не би био дијалог“, додао је он.

Николић се осврнуо и на раније изјаве да ће уколико буде потребно послати војску на Косово.

“Нисам рекао да ћу послати војску ако буде инцидената, већ ако буде убијања Срба. Свим средствима ћемо бранити ако почне убијање људи на Косову. Албанци су извршили претњу, шта да су почели да пуцају и убијају. Ја то не бих могао мирно да посматрам. Ја не знам да ли постоји неки Србин који не би ишао у рат ако то буде потребно. Онај ко не мисли да ратује за своју земљу, тај не би могао да живи ни у Белгији, ни у Немачкој“, рекао је он.

Николић је рекао да је Федерика Могерини имала поједине замерке, а један од њих је и што више од годину дана није било разговора на нивоу председника владе.

Николић је за Радио-телевизију Србије рекао да „тешко шта може да се договори“ у разговору с представницима Приштине у Бриселу, као и да би прво требало договорити понашање у следећим случајевима попут случаја с возом Београд – Косовска Митровица.

„О томе сам говорио госпођи Могерини – шта то мислите да ми можемо да договоримо са њима кад овде долазе као представници такозване независне државе, кад имају подршку свих вас. Она је рекла да немају подршку целе ЕУ“, казао је Николић и оценио да се све сведе да Србија прихвати нове обавезе, а да Приштина не мора да изврши прихваћене обавезе.

Николић је казао да „онај ко жели да спречи сукобе на Косову и Метохији мора да ради озбиљно, мора да натера обе стране да испуњавају своје обавезе“ и да ће Србија и даље преузимати обавезе које су у оквиру Устава, али да Србија долази пред зид који се зове услов који Албанци треба да испуне – Заједницу српских општина, као и све остао што је договорено.

„Свако од нас има оно што носи у срцу, знам да албански политичари носе у срцу независност Косова. Ја кажем да је то немогуће док постоји Србија“, рекао је Николић.

Федерика Могерини се након састанка са делегацијом Београда састаје са делегацијом Приштине. После тих одвојених састанака они ће присуствовати заједничкој вечери.