Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ: Дачићу немаш мој благослов за Нобелову награду

0

dacic-1

Србин не може да прими награду са Тачијем, који је осумњичен за незабележене злочине на КиМ.

Ако Ивица Дачић као кандидат за Нобелову награду стане уз косовског премијера Хачима Тачија неће добити подршку председника Србије Томислава Николића. Уколико би Тачи добио Нобелову награду, све истраге против њега могле би бити обустављене, упозорава Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да премијер Ивица Дачић не може да добије његову подршку уколико макар и као кандидат за Нобелову награду стане уз премијера Косова Хашима Тачија.

Николић је за Вечерње Новости истакао да стално у међународној арени, од УН до Савета Европе, говори о злочинима против Срба на Косову и Метохији и основаној сумњи да их је организовао Тачи.

„Указивао сам и на вађење органа и на Жуту кућу. То је злочин незабележен у цивилизованом свету. И сада треба Србин да стане уз кандидатуру са Тачијем, уз човека којег само странци спасавају од истраге“, рекао је Николић.

У изводу новогодишњег интервјуа који ће бити објављен у Новостима наводи се да је Николић изразио бојазан да би све истраге против Тачија престале уколико би добио Нобелову награду.

Српски председник је рекао и да се не би оглашавао тим поводом „да је већ нешто Дачић рекао“.

„Али, пошто ћути и пошто сам довољно стар да му дам очински савет, ево, поручујем му: ‘Има времена, млад си, много тога још можеш да урадиш за Србију. Косово и Метохија није разрешен проблем. То ће да потраје. Ово је само једна фаза. Нико још није добио Нобелову награду зато што је почео да разговара, већ када је проблем решен'“, рекао је Николић.

Истакао је да се у европској администрацији одавно „шушкало“ о кандидатури Дачића и Тачија и да је то више због Кетрин Ештон, којој следеће године истиче мандат, него због њих двојице.

Николић је рекао да је Дачића, пре почетка преговора, питао да ли је спреман да преговара са Тачијем и да му је рекао да је то његова дужност јер су Албанци изабрали Тачија.

„Одговорио је да прихвата, али је тражио да иза њега станемо Вучић и ја. Рекао сам му да има нашу пуну подршку. Али ово у вези са Нобелом је нешто друго“, рекао је Николић.

 

(Вечерње Новости)