Прочитај ми чланак

Николић црвенео код Путина због министарке

0

Putin i Nikolic

Председник Србије Томислав Николић је по други пут за годину дана црвенео на састанку код председника Русије Владимира Путина и поново обећавао да ништа неће бити промењено у енергетском споразуму између две земље, иако министарка енергетике Зорана Михајловић стално тврди супротно.

Овако извор “Блица”, близак врху “Југоросгаса”, објашњава шта се догађало на прошлонедељном састанку два председника, после кога се развила жучна дискусија у српским медијима о томе ко из Владе Србије саботира изградњу „Јужног тока“ и које одлуке Владе Србије морају бити промењене као што је Николић обећао Путину.

До сада је у јавност изашао проблем око НИС-а, али је директор Руског института за стратешке студије Леонид Рестњиков открио и да је тема разговора била и изградња „Јужног тока“.

Зорана Михајловић (министарка енергетике): Мењамо документ

Министарка Зорана Михајловић најавила је да ће бити измењен документ Владе Србије којим се предлаже стратегија развоја Нафтне индустрије Србије до 2015. године.
– Ми ћемо унапредити документ. И раније сам говорила да сваки документ који ради Министарство енергетике може да се унапреди – констатовала је јуче Михајловићева.
Министарка је рекла да је у уторак имала састанак са генералним директором Н

ИС-а Кирилом Кравченком, додајући да њих двоје имају редовне састанке готово једном седмично.
Рестњиков је изјавио да “министарка Михајловић саботира споразум Николића и Путина”. И извор “Блица” тврди да је однос министарке Михајловић према “Србијагасу” и покушај истискивања руског посредника у куповини гаса поново био тема Николићевог и Путиновог састанка.

Та тема се већ појавила на њиховим састанцима као проблем који је Путин истакао, а “Блиц” писао још прошле јесени. Наиме, Путин је одбио да потпише споразум са Србијом о испорукама и цени гаса јер је министарка на своју руку из већ договореног текста избацила посредника “Југоросгас” и променила цене и количине гаса.

– Састанак Николића и Путина прошле недеље у Москви био је веома напет и нимало пријатан, мада је закључено да ће се проблеми међу пријатељима решити на пријатељски начин. Николић је обећао да ће Србија испунити све на шта се у енергетском споразуму обавезала. Руска страна сматра да министарка Михајловић покушава да ревидира енергетски споразум и да то ради, између осталог, и инсистирањем на реструктурирању “Србијагаса”, који је главни партнер руској страни и са којим је, као носиоцем посла изградње „Јужног тока“, потписан споразум.

У предлогу за реконструкцију “Србијагасу” се одузимају све делатности које има сада и биће уведене нове фирме. Такође је негативно доживљено учешће министарке у емисији „Инсајдер“ која је прављена са намером да се истисне “Југоросгас” као посредничка фирма у купопродаји руског гаса – каже за “Блиц” извор близак кабинету Томислава Николића.

У кабинету председника Србије јуче за “Блиц” није било могуће добити одговор на питање да ли је тачно да се руска страна жалила да министарка Михајловић опструира договор председника Србије и Русије. Ни директор “Србијагаса” Душан Бајатовић није одговарао на наше позиве.

Министарка Михајловић је оштро демантовала оптужбе да опструира договор Николића и Путина.

– То је покушај да се направи нека непостојећа напетост и да се дестаблизују односи, без иједног аргумента – рекла је јуче Михајловићева новинарима у Институту “Михајло Пупин” и истакла да “те такозване оптужбе немају аргументе, за мене су најважније чињенице”.

Министарка је нагласила да је њена обавеза да, као члан Владе, штити Владу и интересе грађана Србије. Она је оценила да је можда реч о покушају да се, како је казала, у центар приче стави нешто што не постоји, а да се “склонимо од онога што јесте важно, а то су економске мере Владе, реформисање ‘Србијагаса‘ и остали проблеми који су пред нама”.

Кад је реч о “Србијагасу“, ова компанија ће свакако ићи у реформисање, јер је то начин да грађани имају сигурно снабдевање гасом, а да ово јавно предузеће измирује своје обавезе. На тај начин, штитимо не само интересе Србије, већ и наших стратешких партнера, какав је на пример Руска Федерација, којима је такође у интересу да са српске стране имају кредибилног и респектабилног сарадника, који испуњава преузете обавезе – кажу за “Блиц” у Министарству енергетике.

Види још:

Министарка Зорана Михајловић предаје српски део „Јужног тока” Европској унији?

(Блиц)