Прочитај ми чланак

НИКАД БРЖЕ И ЛАКШЕ: Поделили власт у Скупштини Србији

0

На консултацијама у Народној скупштини у понедељак, 13.јуна, договорен однос снага у одборима.

ФОТО: flickr.com - Филип Маљковић

ФОТО: flickr.com – Филип Маљковић

Места у свих 19 скупштинских одбора у новом сазиву имаће пет највећих посланичких група – СНС, СПС, СРС, ДЈБ и ДС.

То је, између осталог, резултат данашњих консултација потпредседника Народне скупштине Верољуба Aрсића са представницима посланичких клубова. Aрсић за „Новости“ каже да договор о одборима никада није постигнут лакше:

– Поштовали смо сугестије и предлоге представника највећих посланичких група и с тим су се сложили и остали клубови. О председницима одбора нисмо разговарали и о томе ћемо се договарати накнадно.

ГЛAСAЊЕ СУТРA

Седница Скупштине на којој би требало да буду изабрани чланови одбора биће настављена сутра. После тога би требало да уследи конституисање одбора и избор председника.

Највећа посланичка група, СНС, добила је укупно 129 места у одборима.

У сваком ће имати седам чланова, осим у Одбору за заштитну животне средине, где ће имати шест, и најмалобројнијем, за контролу служби безбедности у којем ће, од укупно девет, четири члана бити из клуба напредњака.

Заједно са коалиционим партнерима са листе они ће имати већину у свим одборима.

Социјалисти су, као друга група по величини, добили 29 места у одборима, СРС 28, „Доста је било“ и ДС по 20. Љајићев СДПС имаће 13 представника, ПУПС 11, Двери 9. По осам чланова одбора имаће ДСС, Палмина Јединствена Србија и посланичка група ЛДП-СДA, док ће по шест представника имати СВМ-ПДД, НС, СДС, ЛСВ-ЗС и ПС-НСС-УСС.

Шеф клуба Двери Бошко Обрадовић каже да нису добили места у битним одборима о којима су раније разговарали, али да су задовољни:

– Добили смо места у одборима који се баве нама важним областима као што су КиМ, здравље и породица, рад и социјална питања, дијаспора, пољопривреда, људска и мањинска права…