Прочитај ми чланак

НИЈЕ СРПСКА, већ Вучића десница

0

Миленко Јованов, функционер СНС, био је на нашем конгресу као гост, каже Вацић * Читава та прича служи само за замајавање патриотских бирача, закључује Обрадовић.

Ми нисмо Вучићева десница, одговорио је на питање Данаса Миша Вацић, председник Српске деснице, о томе откуд на конгресу тог покрета Миленко Јованов, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке.

Вацић је категорички демантовао наводе о томе да се налази на челу десничарске групације која ради за интересе Александра Вучића, председника Србије и СНС.

– То су небулозе, а Миленко Јованов је био на нашем конгресу као гост. Био је тамо да би нервирао вас либерале – рекао је Вацић за наш лист. Упитан шта мисли о политици Александра Вучића према Косову, односно како коментарише наводе појединих десничарских и националистичких странака и покрета, као и појединих верских поглавара о томе да је издајник јер хоће да призна Косово, Вацић каже да то није истина.

– Свако ко хоће да призна Косово за нас је издајник, али Вучић неће да призна Косово, тако да он није издајник – одговорио је Вацић за Данас.

Он је истакао да је групација на чијем је челу потпуно независна и да ће се борити за проналазак начина да се поврати суверенитет и територијални интегритет Србије на Косову.

Крајем прошле недеље одржан је Први конгрес Српске деснице, на коме је изабрано руководство, а донета је и одлука о изласку на изборе за Скупштину града Београда. Међу гостима на свечаном делу Првог конгреса Српске деснице, између осталих били су присутни Миленко Јованов, потпредседник Главног одбора СНС, али и бројне контроверзне личности попут Бранислава Пухала, шефа обезбеђења генерала Ратка Младића, војводе Бранислава Гавриловића Брне, ратног команданта „Сарајевског четничког корпуса – Саво Дерикоња“, Горана Младића, официра и брата генерала Младића…

Владимир Ђукановић, функционер СНС, на питање Данаса о томе да ли СНС има везе са оснивањем овог десничарског покрета рекао је да није упућен. Он је, међутим, у изјави за наш лист замерио Миши Вацићу јер га није позвао да му буде гост на конгресу. Упитан шта мисли о Вацићу и самом покрету, Ђукановић је рекао: „О Вацићу мислим све ок, али о покрету не знам ништа.“

Бошко Обрадовић, председник Двери, у изјави за Данас каже да је Српска десница заправо Вучићева десница.

– То није српска, већ Вучићева десница. Миша Вацић је на Вучићевом платном списку – рекао је Обрадовић за Данас.

Он је истакао да је циљ ове групације замајавање патриотских бирача.

– Читава та прича о лаганој десници служи само за замајавање патриотских бирача. Ово је још један од начина да се заустави раст рејтинга Двери јер у нама види дугорочно најозбиљнију опасност по своју власт – закључио је Бошко Обрадовић у изјави за наш лист.

Миша Вацић је током власти СНС прешао пут од осуђиваног екстремно десничарског лидера до државног службеника. Парадоксално, тадашњи портпарол организације 1389, који је учествовао на митинзима подршке хашким осуђеницима, када су се хулигани сукобили са полицијом, односно онима чији је исход био паљење страних амбасада због проглашења косовске независности, Вучићева власт именовала је недавно за саветника у Канцеларији за Косово и Метохију. Убрзо након што је шира јавност сазнала за нови посао Мише Вацића и у највећој мери сматра то скандалозним, Марко Ђурић, директор Канцеларије, уручио му је отказ.

– Очигледно је да је Српска десница блиска Српској напредној странци, уосталом и представник СНС је присуствовао скупу. Вођа покрета Миша Вацић недавно је тек под притиском јавности отпуштен из Канцеларије за Косово где је био саветник директора Марка Ђурића. Вацић је тада говорио да су његови ставови у складу са званичном политиком Владе Србије, а то је поновљено и на овом скупу давањем подршке иницијативи за дијалог о Косову као и Декларацији о статусу РС и односима РС и Србије – оцењује за Данас Изабела Кисић, извршна директорка Хелсиншког одбора за људска права, која је недавно објавила студију о српској десници.

Опет се показало, истиче саговорница Данаса, да су националисти и људи блиски ратним злочинцима у некој врсти договора са владајућом странком.

– Десница – антиевропска, националистичка која окупља људе блиске ратним злочинцима, увек је опасна, посебно у контексту новог шовинистичког таласа и кад не знамо шта је опредељење власти у погледу решавања статуса Косова или односа са суседима. Оснивање покрета, с обзиром на поруке са оснивачке скупштине, очигледно има неке везе са започетим процесом решавања статуса Косова, односима у региону, а тиме и европским интеграцијама.

Десничарске групе блиске власти које су спремне да одустану од својих захтева у кључним моментима могу бити у функцији разбијања широког десничарског блока који је препрека решавању статуса Косова и европским интеграцијама. Наравно, све зависи од тога шта ће бити став Александра Вучића о Косову, а март се приближава – закључује Изабела Кисић за наш лист.