Прочитај ми чланак

Није двоцевка, већ двосабљарка: Вучевић делио сабље официрима и Сандри Божић ФОТО

0

У Дому Народне скупштине овог петка је одржана свечаност поводом завршетка школовања 12. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 66. класе Генерал-штабног усавршавања Школе националне одбране "Војвода Радомир Путник".

Том приликом, министар одбране Милош Вучевић уручио је реплике српских средњовековних мачева полазницима 12. класе Високих студија безбедности и официрске сабље тројици прворангираних полазника 66. класе Генералштабног усавршавања.


Осталим официрима сабље је уручио начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић.

Занимљиво је да је, како се види на снимку, сабљу добила и потпредседница скупштине из редова СНС-а Сандра Божић.

Сандра Божић је све то поделила на свом Твитер профилу, где се најпре обратила министру одбране Милошу Вучевићу.

– Овом приликом поменућу још једног великана српске војске, генерала и академика Јована Мишковића, чије име носи касарна на Бањици, у којој сте се школовали. Пишући војноисторијску расправу о Косовској бици, поводом 500 година од ове битке, генерал Мишковић је записао да ће најважнија последица Косовске битке бити ако српска држава, војска и народ буду достојни хероизма косовских јунака и ако у пракси покажу да су их достојни – написала је Сандра Божић, те додала:

– Знајте да је тог дана на Косову пољу Србија победила и морално и војно. Обележавање Косовске битке није ламент над поразом него најлепши еп о победи, витештву, војној спреми и вештини, сјају и моћи наше државе, војске и народа! Та свест и тај морал, кодекс части са Косова поља који нас је кроз историју красио јединствен је у светској историји и то не може нико да нам одузме!

– Браћо и витезови Србије, када будете преузели одговорне дужности у командама и јединицама Војске Србије, имајте на уму ове мудре речи нашег генерала из старине. Оне нека буду путоказ ка нашој слободи – навела је потпредседница Народне скупштине, па закључила:

– Живела Војска Србије! Живела Република Србија!