Прочитај ми чланак

Ни полиција не зна да ли је прислушкивала Вучића и Николића?

0

Београд – Синдикат српске полиције и Независни полицијски синдикат Србије (НПС С) осудили су данас изношење у јавност информација о прислушкивању председника Томислава Николића и првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића и затражили да се ти наводи испитају и утврди да ли је било злоупотреба.

Синдикати оцењују и да изношење у јавности оваквих информација може негативно да утиче и допринесе паду угледа у државне институције – пре свега Владе Србије и Министарства унутрашњих послова.

Синдикат српске полиције наводи да изјава председника Томислава Николића и првог потпредседника владе и министра одбране Александра Вучића да су прислушкивани може негативно да утиче и допринесе паду угледа у државне институције, Владе Републике Србије и Министарства унутрашњих послова.

„Полазећи од претпоставке да су наводи о прислушкивању тачни, овакве информације не би смеле да излазе у јавност до окончања поступка. Уместо тога, зарад популизма и подизања рејтинга, данас се користе као перфидно оружје у пропагандном рату између државних функционера, политичара и појединаца“, наводи се у саопштењу.

Јавно изношење непотпуне информације да једна група по налогу МУП-а прислушкује највише државне функционере, оставља простор за спекулације, нагађања и доприноси рушењу угледа Министарства унутрашњих послова и њених запослених, упозорава тај синдикат.

„У целој причи остаје нејасно, да ли су се предметни прислушкивали по налогу суда или самовољно злоупотребом овлашћења и положаја појединаца у МУП? Ако се ради о самовољи и кршењу закона, захтевамо од оних који поседују информације да их јавно обелодане, с обзиром да су кренули у медијски рад против полиције. Захтевамо да се објави име и презиме лица из врха МУП који је дао налог да се незаконито прислушкују највиши државни функционери те ако има елемената утврди кривична одговорност“, наводи се у саопштењу.

Синдикат сматра и да треба направити јасну разлику између тога да ли су председник Томислав Николића и министар одбране Александра Вучић прислушкивани, или се ради о евиденцији телефонских бројева који су остваривали позиве са Николићем и Вучићем – што како се додаје – није исто.

НПС С позвао је надлежне у Министарству унутрашњих послова и министра лично, да све наводе испитају и утврде да ли је дошло до злоупотреба и саопште јавности ко је то радио и по чијем налогу. Додаје се да НПС С већ дуже време указује министру на то да „појединци, као остаци из неких прошлих влада и времена, појачани појединцима из коалиционих споразума прошле владе, покушавају да приватизују, искористе у личне сврхе и злоупотребе полицију у целини, не марећи притом за вољу и безбедност грађана, па, према свему судећи, чак ни председника државе“.

Такође се наводи да „појединци у врху МУП-а морају да схвате да је Николића и Вучића бирао народ, те да они морају поштовати вољу грађана“.

Председник НПС С Момчило Видојевић рекао је, а наводи се у саопштењу, да је након ових догађаја, НПС С принуђен да се запита да ли је заиста и некоме јачем од њих доведена у питање непоштедна борба против корупције и криминала.