Прочитај ми чланак

Несторовићев „Ми“ се огласио: Осуђујемо Вучићев потпис у Тирани, прекршио је…

0

Покрет МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ најоштрије осуђује текст Декларације потписане у Тирани 28.2.2024. године, чији је један од потписника и председник Србије, Александар Вучић.

Уверени смо да тај документ доприноси додатном угрожавању међународног мира и безбедности, да не представља нити истиниту слику рата у Украјини нити мишљење највећег дела јавног мњења у Србији, да чини велику штету међународном угледу Србије и да нас сврстава међу непријатеље не само саме Србије већ и Руске Федерације, традиционално пријатељске земље која доследно пружа највећу подршку очувању територијалне целовитости и суверенитета Републике Србије, као и интересима српског народа уопште.

Посебно наглашавамо да је својим потписом Александар Вучић самовољно прекршио званично усвојена начела војне неутралности Републике Србије, с обзиром да Декларација из Тиране експлицитно подржава даље ширење НАТО пакта, које је заправо водећи узрок свих безбедносних проблема на евроазијском простору од пада Берлинског зида па до данас.

Тиме је председник Србије изашао изван оквира званично усвојене спољнополитичке оријентације земље, уз то се сврставајући уз НАТО алијансу која је против нас починила нелегалну агресију 1999. године. У потпуности одбацујемо Декларацију из Тиране. Србија не сме никад да се сврста уз агресоре, никада да окреће леђа својим пријатељима и никад да се стави на погрешну страну историје – а то је управо урађено стављањем потписа Александра Вучића на Декларацију из Тиране!