Прочитај ми чланак

НЕНАД ПОПОВИЋ: ,,Олуја“ је била геноцид

0

nenad popovic 109

Срби су били конститутивни народ у Хрватској, и не можемо да разговарамо о искреном помирењу у региону, док се ствари не врате у правне оквире пре њиховог протеривања из те земље. Ако данашња Хрватска не жели да прихвати повратак на то правно стање, онда би, по међународном праву, она могла да црпи свој државни континуитет једино из периода НДХ, када је извршен масовни геноцид над Србима и Јеврејима на територији те фашистичке творевине, каже у разговору за Курир Ненад Поповић, председник Српске народне партије.

Он наводи и да геноцид никада не застарева, те да је зато Србија обавезна да, на међународном плану, учини све да се Хрватска идентификује као извршилац највећег геноцида на овим просторима у 20. веку.

СНП је предао парламенту иницијативу за доношење посебног закона о изградњи Меморијалног комплекса српских жртава геноцида. Шта је био главни мотив за покретање ове иницијативе?

– Имам велики број пријатеља Јевреја у Америци, Русији, Европској унији, од којих сам много тога научио када је у питању однос једног народа према његовим жртвама. Морамо у нашим школама да учимо децу да су Срби били жртве геноцида, као што то раде Јевреји. Да смо то урадили раније, некима никада не би пало напамет да покушају да нас прогласе геноцидним народом.

Позвали сте на слогу свих партија и институција Србије да се изгради такав комплекс.

– Потребан нам је комплекс који би представљао јединствени симбол страдања Срба у 20. веку, као што је то Јад Вашем у Јерусалиму. Место где ће бити уписана имена свих Срба који су били жртве геноцида и масовних злочина. Видели смо на немачким разгледницама из Првог светског рата заклане и обешене Србе у Мачви, памтимо фотографије монструозних усташких злочина у Јасеновцу, али замислите – нико не зна како се ти страдали Срби мученици зову. То није начин како држава треба да се односи према својим жртвама. Јер ова држава је њихова колико и наша. И више је њихова, јер су је скупље платили.

Шта би садржао тај комплекс?

– Музеј, архиве, изложбене просторе, сале са мултимедијалним садржајима за образовање младих, цркву, и што је најважније – научно-истраживачки институт где би се изучавао геноцид и масовни злочини над Србима. Учење о тим злочинима је једини гарант да се они никада неће поновити.

Покренули сте симболички ову иницијативу непосредно уочи обележавања 20. годишњице од Олује. Чини се да се однос садашњих хрватских званичника према овом питању није пуно променио. Хрватска ће славити уз Томпсона, а Србија ће палити свеће.

– Олуја је највећи геноцид и етноцид у новијој историји Европе. Тога су свесни и на Западу и зато су САД и најутицајније чланице ЕУ одбиле да учествују на паради којом се даје легитимитет том геноциду. Идеја да један народ треба истребити и протерати не може да се роди у тренутку, она мора да има своје корене у историји. Све што се данас догађа у Хрватској, ломљење ћириличних табли, кукасти крстови на стадионима, сва та усташко-томпсонска еуфорија, део је хрватске геноцидне вертикале и резултат одбијања да се суоче са својом злочиначком прошлошћу.

Данашњу Републику Хрватску видите као наследника НДХ из Другог светског рата?

Ниједан Србин никада није дигао руку у Хитлеров поздрав, без обзира којој је формацији припадао, а нацисте су у Загребу дочекивали са цвећем. Хрватски нацисти били су још суровији од немачких. Усташе су имале логоре специјализоване за погром српске деце. То је патент јединствен у историји цивилизације. Зар злочин над децом једног народа није крунски доказ намере геноцида?

(Курир)