Прочитај ми чланак

НЕМИРИ: Сузавац и насиље у Белој Цркви, СНС преузео власт (ВИДЕО)

0

Одборници коалиције окупљене око Српске напредне странке (СНС) и Јединствене Србије (ЈС) сменили су јуче, у петак, 15.јануара, на ванредној седници општинско руководство у Белој Цркви и именовали Дарка Богосављевића из СНС за новог председника општине. Седница је одржана у згради Културно просветног центра, а одборници Демократске странке (ДС) и Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) јој нису присуствовали.

Дарко Богосављевић је изјавио да ДС и ЛСВ нису хтели да прихвате да више немају већину у локалном парламенту.

„Они су и физичким путем покушали да ометају и прекину седницу“, казао је Богосављевић агенцији Бета.

Он је објаснио да је за његовог заменика изабран Марјан Алексић, који је недавно из ЈС прешао у СНС, а да је председник Скупштине остао Ненад Живановић из ЈС.

Богосављевић је навео и да је пред новим општинским руководством кратак период пред предстојеће изборе и да ће се потрудити да Бела Црква постане просперитетан град, у који ће људи желети да дођу да живе, а не да буде место из којег желе да оду.

Он је казао и да ће вероватно бити кандидат СНС за председника општине и након локалних избора, али да то зависи и од резултата које ће до тада остварити.

Богосављевић је истакао и да се нада даљој сарадњи са ДС и ЛСВ у скупштини, односно да ће те странке присуствовати наредним седницама.

Председник ДС и одборник те странке у Белој Цркви Жељко Црногорац рекао је да ДС и ЛСВ, али ни закон, не признају седницу која није одржана у скупштинској сали.

„Ми настављамо свој штрајк глађу и очекујемо да се одржи седница на коју смо позвани, јер не може неко усменим путем да позове одборнике да одрже седницу на неком другом месту“, рекао је агенцији Бета Црногорац.

Он је казао и да ће штрајковати све док неко из полиције не прихвати његове пријаве против одговорних лица из обезбеђења која су га, како је рекао, ударала и спречавала да уђе у Општинску управу.

„Требало би да смо пред законом сви једнаки“, навео је одборник ДС из Беле Цркве.

Црногорац је раније данас изјавио да је на одборнике те странке и Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) бачен сузавац како не би присуствовали седници ванредне скупштине општине. Одборница ЛСВ Сандра Ристић казала је за да су одборници одлучили да ступе у штрајк глађу како би скренули пажњу на насиље које су претрпели. СНС, пак, узвраћа да је реч о покушају „режима Бојана Пајтића“ да инструира немире у овој скупштини.

Црногорац је агенцији Бета казао да се полиција не одазива позивима да дође у Општинску управу Беле Цркве, а да општинско обезбеђење није дозволило одборницима ДС-а и ЛСВ-а да присуствују седници.

„Обезбеђење се налази и унутра и напољу и не дозвољавају одборницима да уђу у зграду општине“, рекао је председник ДС-а и одборник те странке у скупштини општине Бела Црква.

Он је поручио председнику Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу да одмах данас распише изборе.

„Хоћемо демократију и у Белој Цркви. Нећемо да нас нико бије. Ми имамо право да кажемо своје мишљење за скупштинском говорницом и то право смо давали и Вучићу када је био у опозицији“, казао је Црногорац.

Ванредна седница скупштине у Белој Цркви почела је јуче у 10 часова и сазвана је на иницијативу опозиционе СНС.

У тој општини на власти је коалиција предвођена ДС, ЛСВ и Јединственом Србијом, чији је потпредседник недавно прешао у СНС.

Демократска странака огласила се и саопштењем поводом инцидената у Белој Цркви, те оптужила је Српску напредну странку за физичко насиље.

Извор: : Бета, Танјуг, РТВ