Прочитај ми чланак

НЕМЦИ ПРЕТЕ ХРВАТСКОЈ Блокирајте Србију и остајете БЕЗ ЕВРОПСКИХ ПАРА!

0

Evropski-parlament-Srbija-Hrvatska-620x350Изгледа да је немачка влада одлучила да пошаље јавну поруку Хрватској да одустане од блокаде поглавља 23 у преговорима између Србије и Европске уније. Порука је послата у форми упозорења да би Загреб, у случају блокаде Београда, могао да остане без преко потребних средстава из европских фондова.

– Хрватској треба Европска Унија, као и партнери из ЕУ. Хрватска има циљеве које жели да оствари. У супротном, Хрватска ће брзо увидети да се ни њеним идејама и пројектима неће излазити у сусрет. Јер, у Европској унији вреди правило да се узима и даје. Даћу само један пример код којег је Хрватска попустила: пред само приступање донесен је тзв. леx Перковић, од којег је Загреб убрзо одустао – изјавио је у интервјуу за Дојче веле Гинтер Крихбаум, председник Одбора за односе с Европском унијом у Бундестагу и високи званичник ЦДУ-а.

Крихбаумова изјава не изненађује превише јер је недавно такође упозорио да процес европских интеграција није средство за решавање билатералних спорова и да Немачка подржава Европску комисију у намери да Србија брзо отвори поглавља 23 и 24, пише „Јутарњи лист“.

– Немам разумевања за захтеве из Хрватске јер се ради о билатералним темама за које очекујемо да се реше у за то предвиђеним модулима и судовима, због тога и имамо међународне судове. Подсећам да је Хрватска била у сличној ситуацији у односу на Словенију када је споран био проток границе у Пиранском заливу. И тада смо утицали на Словенију да одустане од своје блокаде – подсетио је немачки политичар у интервјуу за „DW“.

На директно питање значи ли то да већ постоји притисак на Загреб како би одустао од блокаде према Србији, Крихбаум је најавио да тек следе дипломатске акције јер “постоји одговарајући формат Савета Европе у којем ће ово питање свакако бити тематизовано.

– Надам се да ће Хрватска попустити. Тамо би требало да се сете како се њима помогло када су били у сличној ситуацији и да је Хрватска обећала европским партнерима да неће стварати такве блокаде. А то је, видимо, ипак направила – рекао је политичар.

Успут је додао да Србији остаје много посла.

– Ради се о неефикасности правосуђа и јавне управе, стварању правне сигурности која је важна за немачке и друге стране инвеститоре, баш као и борби против корупције. Зато је важно да отворимо ова поглавља – закључио је Кирхбаум.

Извор: Јутарњи лист